Delikatny chlebek maślany.

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Delikatny chlebek maślany.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Delikatny chlebek maślany.

Składniki:

Przygotowanie:

Gdy pieczemy w automacie do wypieku chleba:

Wlać do formy mleko dodać masło, sól i cukier. Wsypać mąkę i na samym końcu drożdże. Piec na programie normal.

Gdy pieczemy w piekarniku:

Do miski wlewamy letnie mleko dodajemy masło, sól, cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy, że postał jednolity płyn. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy drewnianą łyżką ok. 15 minut - ciasto będzie odchodziło samo od łyżki.

Podłużną keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy krupczatką. Ciasto przekładamy do foremki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 40-45 minut - aż skórka będzie miała jasnobrązowy kolor.

Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem i konfiturami.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • vril, 2010-01-04 13:25:49
    vril
    Jeszcze nie robilam chleba z taka iloscia mleka, zaciekawilas mnie - wrzucilam do ulubionych i wyprobuje niedlugo Rozumiem, ze ciasto jest dosc luzne?
    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-04 14:18:18
    malinka118
    Ciasto jest gęste - mniej więcej takie jak na pizzę, mleko powoduje, że jest delikatniejsze niż na wodzie.
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-05 13:15:06
    pysiamn
    -1
    Malinko wygląda bajecznie ....Daję w ciemno 5 za przepis i za piękną kuszącą fotkę :P Ja nigdy chlebka nie robilam...może czas sprobować :P
  • AgaZ, 2010-01-05 16:00:10
    AgaZ
    1
    Ja też daję za tak cudny chleb 5. A jak lepiej smakuje - z maszyny czy z piekarnika? Prawdę mówiąc zaintrygowała mnie ta maszyna do chleba. Często z niej korzystacie?
  • malinka118, 2010-01-05 19:13:52
    malinka118
    Ten mleczny piekę zawsze w maszynie - zrobienie zajmuje może 3 minuty. Jak piekę ciemny zgodny z metodą Montignaca to wyrabiam w maszynie i czasami przekładam do foremki i do piekarnika. Zarabiam w maszynie też ciasto na byłeczki czy pizzę. Polecam maszynę każdemu, kto lubi domowe chlebki. A chlebki piekę minimum 2 razy w tygodniu.
    Komentarz
  • delightful_girl, 2010-01-07 17:06:52
    delightful_girl
    2
    Super przepis! Na pewno spróbuję taki zrobić.
  • delightful_girl, 2010-01-09 17:41:59
    delightful_girl
    No i tak jak pisałam - zrobiłam i napisze tylu: chlebek wyśmienity! Chrupiąca skórka i miękki środeczek!
    Przepis ląduje w ulubionych.
    Pozdrawiam!
    Komentarz
  • magdaka13, 2010-01-21 20:22:03
    magdaka13
    2
    Super przepis, choc trzeba czekac na wyrosniecie ciasta.
    Chlebek wychodzi delikatny i smakowity!
  • Martilla, 2010-02-14 21:45:14
    Martilla
    2
    Wygląda przepięknie. Niestety jeszcze nie dorobiłam się maszyny do pieczenia chleba i pozostaje mi piekarnik. Mimo to chlebki wychodzą pyszne.
  • winter76, 2010-05-23 10:02:04
    winter76
    0
    Przez takie przepisy też myślę nad kupnem maszyny do chleba.B.prosty przepis,warto zrobić
  • paprak, 2010-06-17 15:00:30
    paprak
    2
    Daje 5 gwiazdek choc wole chlebek zytni. Upodobania jednak odloze na bok i powiem, ze przepis jest wspanialy. Wychodzi piekny ksztaltny chlebek i bardzo smaczny choc w smaku przypomina mi buleczki i raczej polecam go tylko na slodko. Ja na sniadanie zjadlam z maslem orzechowym. Zrobilam oczywiscie wersje dietetyczna chlebka czyli zamiast maselka, flora proactiv, mleko 0%, maka orkiszowa 500gr i 40gr pp, cukier brazowy nierafinowany.
    Bardzo latwy w przygotowaniu, piecze sie szybko, ladnie wyrasta i smakuje jak swieze buleczki
  • nestka, 2010-10-01 00:02:27
    nestka
    0
    przepyszny chlebek, coś pomiędzy chałką a chlebem pięknie wyrósł, Nie wyrabiałam go łyżką drewnianą a robotem i tak wyszedł. Z pewnością powrócę do tego przepisu.
  • pysiamn, 2011-11-03 21:13:06
    pysiamn
    Już oceniałam, ale teraz po wykonaniu stwierdzam, że jest jeszcze pyszniejszy niż myślałam...mięciutki w środku, maślany w smaku delikatny rozpływa sięw ustach. Polecam po raz drugi
    Komentarz
  • Letta, 2012-04-01 22:31:07
    Letta
    1
    Chlebek pyszny. Właśnie się zajadamy. Znika błyskawicznie. Wykonanie banalnie proste.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem