Torcik babnowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-01-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik babnowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik babnowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik babnowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik babnowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik babnowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik babnowy

Składniki:

Przygotowanie:

Masło (spokojnie pół kostki wystarczy- sprawdzone) utrzec z 1 szkl. cukru pudru , dodac żółtka, zmiksowane banany, a na koniec 1 galaretke rozpuszczona w 1 szkl. wody.
Mase wyłożyć na tortownicy na biszkoptach- schłodzić (ok. 15 min)
Z białek ubic pianę, dodać 3/4 szkl. cukru pudru, a następnie drugą tężejącą już galaretkę.
Gotową pianę wyłożyć na masę bananową- schłodzić (ok. 15 min)
Ostatnia galaretkę wylać na piankę i owoce na niej ułożone.

* przepis z bloga kulinarnego
** jeżeli zostanie więcej masy to można przygotowac desery

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-05 23:18:30
    Wenila
    1
    no no, nawet nawet,

    ale polecalabym zieloną galaretke a w środku więcej truskaweczek co by wzmocnić wizualny efekt...a i może jeszcze jakas solidniejsza podstawa co by sie nie rozwalało
  • ciacholek, 2010-01-06 15:53:49
    ciacholek
    Wydaje się być proste do zrobienia. Ciekawe czy zamiast bananów można zmiksować inne owoce.?
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-07 13:53:59
    Sweetys
    Robiłam z truskawkami, ale wtedy musisz dodać 2 galaretki i mniejsza z iloscia wody.
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 18:32:23
    Kaaarmelka
    Ciekawe! Na pewno wypróbuję. A jakich używasz galaretek? Bo nie chciałabym zbytnio przyćmić smak bananów...
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-19 20:45:19
    Sweetys
    Do bananów używam cytrynowej ;D potem pomarańczowej i na koniec truskawka lub wiśnia. Dla mnie efekt wizualny jest również ważny, lubię gdy jest kolorowo.
    Komentarz
  • bzyczka1, 2010-05-25 13:18:46
    bzyczka1
    na bank zrobię, wtedy też ocenię ale najpierw mam pytanie. Galaretka do piany w jakiej ilości wody ma być rozpuszczona??
    Komentarz
  • bzyczka1, 2010-06-28 19:02:11
    bzyczka1
    2
    Ciasto zrobiłam, zniknęło błyskawicznie. 4,5 gwiazdki za to , że nie zostało wyjaśnione w przepisie ile wody do galaretki do piany z białek. Całe szczęście że wcześniej robiłam podrabiane ptasie mleczko właśnie z białek to wiedziałam jakie proporcje na przyszłość dla potomnych 1 szklanka wody na galaretkę do piany z białek.
    Ciasto pyszne, przepis ok
  • Parvati, 2010-06-29 00:46:54
    Parvati
    Super przepis, na pewno wypróbuję!
    Ląduje w moich ulubionych
    Jak zrobię, dam znać jak wyszło i ocenię - pozdrawiam!
    Komentarz
  • Dotka90, 2011-05-22 22:51:06
    Dotka90
    1
    Torcik fajny, smaczny, biała pianka taka leciutka, rozpływająca się w ustach. Ciasto się bardzo ładnie prezentuje. 0,5 gwiazdki mniej za to, że w przepisie są surowe jajka - jednak trochę strach przed salmonellą.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe