Kołduny książęce

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2009-10-29
  • Kołduny książęce

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
  • sól
  • grzyby [1 szklanka] (borowiki - kapelusze)
  • cebula
  • masło [1 łyżka]
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • woda [150 ml]
  • szynka [20 dag] (tłusta)

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Szynkę i grzyby posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać z grzybami i szynką, wbić jajko, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić.
Z mąki i osolonej wody zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby stało się lśniące i elastyczne. Odstawić na 30 min.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej, nakładać rzędem kuleczki nadzienia wielkości orzecha laskowego, nakrywać je ciastem, odcisnąć dookoła palcami, uważając, aby farsz nie dostał się pomiędzy warstwy ciasta. Kieliszkiem do wódki wykrawać małe pierożki. Kołduny wkładać do osolonego wrzącego rosołu. Powinny swobodnie pływać, dlatego najlepiej wkładać je partiami. Gotować na małym ogniu 3–5 min.
Na ogrzanym głębokim półmisku ułożyć kilka kawałeczków świeżego masła, wyjąć partię kołdunów, znów położyć kawałki masła (nie topić go na patelni).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Juliszka, 2010-03-24 14:41:44
    Juliszka
    1
    Swietny przepis na kolduny. Polecam rowniez te z miesem - wspaniale pasuja do rosolu. Kolduny uwielbiam, chyba nawet bardziej niz pierogi.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe