Spaghetti alla carbonara

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti alla carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti alla carbonara

Składniki:

Przygotowanie:

Boczek wysmażyć na patelni na złoto-brązowy kolor.

Jajka roztrzepać z pieprzem, solą, śmietaną i parmezanem.

Makaron ugotować al dente.

Patelnię z usmażonym boczkiem postawić na bardzo małym ogniu, dodać odcedzony makaron, polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać. Należy uważać, żeby sos się zbytnio nie ściął, bo wyjdzie nam jajecznica!

Gotowe danie wyłożyć na talerze i wedle upodobań posypać parmezanem.



UWAGA:
1. Do carbonary powinno się stosować włoski boczek - pancetta. Jednak ze względu na słabą dostępność, można użyć zwykłego boczku gotowanego.
2. Carbonara idealnie komponuje się także z makaronem typu penne.
3. Do carbonary powinno się dodać dużo pieprzu, ale to oczywiście zależy od indywidualnych upodobań.

    Śr. ocena: 3.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-05 07:47:56
    kropka75
    2
    Smaczne danie.
    Jadłam już jego różne wariacje. Ta jest najskromniejsza. Do moich ulubionych należą wersja z cebulką oraz z zieloną świeżą pietruszką.
    A podobno oryginał zawiera czosnek.

    Ale warto spróbować - bardzo ciekawy smak.
  • Osiak, 2010-01-05 10:13:38
    Osiak
    1
    Ach carbonara...to jedno z tych zadziwiających dań które estetyką nie powala, ale ten który się odważy będzie zachwycony smakiem Osobiście robię jeszcze wersję z białym winem, które daje tylko lekki posmaczek. Danie bardzo lubiane zwłaszcza przez mężczyzn
  • malinka118, 2010-01-05 10:54:18
    malinka118
    2
    Uwielbiam carbonarę, ale zdecydowanie w tym przepisie brakuje czosnku lub cebulki. W składnikach brakuje parmezanu.
  • Knife_Girl, 2010-01-05 19:27:46
    Knife_Girl
    To jest wersja carbonary, jaką nauczył mnie robić włoski kucharz - tam nie było cebuli ani czosnku


    Faktycznie, w składnikach pominęłam parmezan.

    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-05 20:25:24
    Sweetys
    1
    Dzisiaj jadłam, szczerze to średnio mi smakowało ;]
  • ewelline, 2010-01-09 00:01:27
    ewelline
    0
    Z parmezanem na pewno lepsze!!
  • KarolinaK, 2010-01-11 09:24:07
    KarolinaK
    Ja nie dodaje calych jajek a jedynie dwa zoltka na ciepla patelnie zeby zagscic sos wtedy nie wychodzi jajecznica.
    Wg mnie cebula i pietruszka sa konieczne.
    Komentarz
  • mk_cafe, 2010-01-11 19:24:34
    mk_cafe
    1
    Cebula, pietruszka i czosnek!
    Jak tu carbonarę bez tego...
    Ja czasem, dla przełamania i zmiany smaku dodaję kilka pokrojonych na połówki i podsmażonych z boczkiem i resztą pomidorków koktajlowych - kolor się nie zmieni, ale w smaku czuć nową jakość, a przede wszystkim - świeżość...
  • Knife_Girl, 2010-01-11 20:06:21
    Knife_Girl
    Wg mnie dodatki typu cebula, pietruszka, czosnek to już są wariacje na temat carbonary Ale to kwestia gustu
    Poza tym w każdym regionie Italii carbonarę robi się troszkę inaczej
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-02 17:27:08
    hania811
    1
    Faktycznie carbonara ma wiele odsłon. Ja osobiście nigdy nie jadłam z pietruszką , ani z dodatkiem parmezanu do sosu- ale za to z cebulką (a jak jadam to ugotowaną przez sycylijskiego kucharza)..także nie ma co oceniać składu tej wersji.

    Daję 4 gwiazdki gdyż zdjęcie wyglądam mało apetycznie to raz, dwa w składzie podałaś 5 łyżek (!!) czarnego pieprzu. Myślę, że jeżeli ktoś, bez namysłu tyle właśnie wsypie na podaną przez Ciebie ilość będzie to spaghetti pieprzowe
  • quleczka, 2010-02-12 21:26:16
    quleczka
    Wersje sa najrozniejsze Taka najbardziej podstawowa jest jeszcze prostsza niz tutaj bo bez smietany - same jajka wymieszane ze starym serem i dodane do makaronu wymieszanego z podsmazonym boczkiem i na koniec znow obsypane startym serem

    Ale wiadomo, ze sa rozne wariacje przede wszystkim ze smietana, cebula, czosnkiem i pietruszka ...no i taka z samymi zoltkami lub nawet bez jajek w ogole
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem