Bułeczki greckie

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia grecka , dodano: 2010-01-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki greckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki greckie

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać drożdże instant i olej. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do mąki, wyrobić luźne ciasto. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 kawałków; uformować spłaszczone podłużne bułeczki. Piec w piekarniku
Piekarnik gazowy: temperatura 180° C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 180° C (powinien być podgrzany).

Jajka ubić na pianę, dodać zioła, ser żółty, ser feta. Masę wymieszać i nałożyć na bułeczki. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 30 min.
Podawać na ciepło z ketchupem.

Do bułeczek można również dodać pomidory lub podsmażone pieczarki (najlepiej układać je pod nadzieniem serowym).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Sweetys, 2010-01-05 20:25:00
    Sweetys
    1
    Koniecznie muszę wypróbować, akurat wszystkie składniki są ;D
  • Wenila, 2010-01-05 22:52:34
    Wenila
    1
    hmmm...coś nowego

    takiego czegos jeszcze nie robiłam więc następne w kolejce do wykonania.
    Zapowiada sie ciekawie, chociaż jak zwykle poddałabym jakieś modyfikacje. Jakiś farsz albo podane z salatką warzywną bo same to troche postne. Standardowo dodanie warzyw i bedzie git!

    Smacznego
  • earring, 2010-02-01 16:36:22
    earring
    1
    Bardzo ciekawy przepis i ....
    chyba pyszny D
  • malwowa, 2010-04-20 17:09:32
    malwowa
    0
    mmmm bazylia, ser feta.......
    brzmi smakowicie!
    może kiedyś i ja je zrobię!
    5 za jasno napisany przepis!
  • koszatniczka320, 2010-05-24 12:01:01
    koszatniczka320
    weekend mieliśmy słoneczy więc nie obyło się bez grilla zrobiłam te bułeczki i przyznaje że są niesamowite! wszyscy się zachwycali tym wyrobem miały lepsze wzięcie niż karkówka!
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-05-24 12:02:56
    koszatniczka320
    1
    no i zapomniałam oceny :P
  • Forget_me, 2010-07-28 12:44:56
    Forget_me
    1
    Nie mogę się już doczekać, kiedy wypróbuję ten przepis!!! Uwielbiam fetę i myślę, że może super smakować jako farsz do bułeczek
  • Paula_86, 2011-12-04 14:49:01
    Paula_86
    trochę nie rozumiem jak długo mam piec te bułeczki bez farszu? potem mam wyjąć, nałożyć farsz i znów piec?
    Komentarz
  • Zielonooka2323, 2012-02-22 10:24:18
    Zielonooka2323
    1
    Rewelacyjne! Nawet moja dwulatka zjadła dwie








  • Unla, 2012-12-29 10:37:39
    Unla
    No ja właśnie też nie rozumiem tego etapu pieczenia???
    Komentarz
  • pokrecona120, 2013-10-29 14:33:07
    pokrecona120
    0
    Pychota!!!!!Zapach niesamowity..
  • PatrykLubik, 2017-03-01 10:22:25
    PatrykLubik
    a mąka pszenna?? jaka? tortowa? uniwersalna? od lat używam mąk z Polskich Młynów i jestem zadowolona, ale zastanawiam się czy by nie spróbować z mąki o obniżonej zawartości glutenu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe