Kokosowe szaleństwo "raffaello"

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-05
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kokosowe szaleństwo
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kokosowe szaleństwo

Składniki:

Przygotowanie:

Ostrzeżenie: kto kocha kokosowy smak i raz spróbuje, będzie robił raffaello już zawsze ;)

Z litra mleka odlewamy około szklanki, resztę gotujemy. Do szklanki mleka wsypujemy obie mąki i mieszamy dokładnie. Jak mleko będzie już ciepłe (ale jeszcze nie ugotowane) wsypujemy oba cukry i rozpuszczamy.
Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy tę część z mąką i bardzo dokładnie mieszamy, przykręcając jednocześnie ogień (jak podczas robienia zwykłego budyniu). Krem powinien mieć konsystencję dość gęstego budyniu.

Przekładamy go do dużej miski, dodajemy kostkę masła, mieszamy aż całkowicie się rozpuści pod wpływem ciepła. Dodajemy połowę wiórków kokosowych i mieszamy.

Prostokątną blachę (np. o wymiarach 20x30cm) wykładamy folią aluminiową i miejsce przy miejscu układamy krakersy. Na to wylewamy połowę masy, rozkładamy równo, następnie znowu układamy krakersy i ponownie masę. Wysypujemy drugą połowę wiórków kokosowych i delikatnie wklepujemy dłońmi w masę.

Szczelnie przykrywamy ciasto folią aluminiową (żeby nie przeszło innymi zapachami) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Uwaga: znika błyskawicznie!

    Śr. ocena: 4.76 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • AgaZ, 2010-01-05 15:57:08
    AgaZ
    1
    Mniam )) Przepis genialny w swojej prostocie, a ciacho wygląda super. Jako miłośniczka kokosa bez namysłu daję 5 gwiazdek.
  • paulina150528, 2010-01-05 16:07:52
    paulina150528
    2
    Te krakersy mnie zaskoczyły. One utrzymają tą masę?
    Sam widok ciasta i te wiórki kokosowe w składnikach nie pozwalają mi obojętnie przejść koło tego przepisu. Do tego wszystko tak ładnie opisane i czytelnie,że poczułam się skuszona w 100%.
  • pysiamn, 2010-01-05 17:13:15
    pysiamn
    2
    Uwielbiam i często gości on na naszym stole
    Ja polecam zrobic ciasto dzień wczesniej nie tylko kilka godzin wcześniej by postalo w lodówce...wtedy dobrze nasiąkają krakersy i ciasto rozpływa się w ustach...po kilku godzinach krakersy sa jeszcze dość twardawe

    Ale jak komuś slinka leci to co tam
  • Sweetys, 2010-01-05 20:15:15
    Sweetys
    -2
    Mmm moje ulubione ;D
  • Wenila, 2010-01-05 22:22:52
    Wenila
    0
    Zapowiada się bardzo ciekawie, zdecydowany plus za łatwość wykonania, jednak krakersy zamienilabym jakąś solidniejsza podstawą np. cienką warstwą kruchego ciasta.
  • Meariel, 2010-01-06 09:12:20
    Meariel
    Tak, krakersy utrzymają spokojnie tę masę i muszę przyznać, że właśnie w nich cała siła deseru. Dobrze równoważą ten mocno słodki krem. Rzeczywiście po całym dniu w lodówce pięknie nasiąkają, ale ja na ogół nie mam tyle czasu i... cierpliwości
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-06 09:23:34
    paulina150528
    Skoro zaspokoiłaś moją ciekawość co do krakersów to dziś robię ciacho

    Komentarz
  • gaga87, 2010-01-14 19:09:01
    gaga87
    1
    To chyba z Twojego przepisu na to ciacho na Wizażu korzystałam?

    mniejsza z tym... - kocham, uwielbiam, ubóstwiam
  • Meariel, 2010-01-15 20:15:35
    Meariel
    Tak, daawno dawno temu umieściłam na forum
    Komentarz
  • madmuazelle, 2010-01-30 21:56:14
    madmuazelle
    1
    Uwielbiam Rafaello. To dzięki podforum gotowanie,zrobiłam kiedyś tam pierwszy raz rafaello i tak posmakowało że jak zbliża się jakaś impreza,czy do kawy chce się coś slodkiego to robie Rafaello.Daje 5 gwiazdek,ciasto przepyszne i łatwe do zrobienia.
  • daget, 2010-02-13 20:02:56
    daget
    3
    Ciasto jest rewelacyjne i szybkie do zrobienia bez wiekszego zachodu. Sol z krakerow dodaje oryginalnosci

    Ja jednak znalazlam patent na te suche wiórki na gorze.... Wszystkie wiorki ktorymi ma byc posypane ciasto wysypuje na goraca patelnie ( bez oleju!!!) wsypuje 0,5 szkl cukru i praze do uzyskania brazowo kremowego koloru ciagle mieszajac. Nalezy uwazac gdzyz wiorki bardzo szybko lapia temperature nawet po zdjeciu patelni z palnika. Studze i tym co uzyskalam posypuje ciasto... Rewelacja....
  • miskowa, 2010-02-19 09:18:34
    miskowa
    2
    ciasto jest pyyyyycha,
    robiłam kilka razy korzystając z twojego przepisu z forum. Zawsze wszystkim bardzo smakowało, chociaż jest dość słodkie, nawet mimo użycia krakersów, do których byłam na początku zdystansowana. Ważne, że łatwo się robi, dość szybko, nie trzeba piec. Same plusy. Najlepiej jak postoi dobę w lodówce, miękkie krakersy dają się wtedy łatwo kroić i ciasto nie traci kształtu. Ja robię po prostu dwa budynie, ale trochę mniej mleka niż w przepisie i do tego masło. Zastanawiam się też, czy nie nada się gotowy krem karpatkowy, który miesza się tylko z mlekiem i wtedy zrezygnować z masła?
  • Meariel, 2010-02-23 09:41:34
    Meariel
    Miskowa, mysle ze mozna zastąpić to kremem karpatkowym, będzie wtedy bardziej "light" (acz ciągle mocno kaloryczne), ale wersja z budyniem i masłem ma na celu imitowanie tego kremu w oryginalnych kuleczkach "rafaello"
    Można ewentualnie dodać pół masła- wyjdzie bardziej budyniowo.
    Komentarz
  • bzyczka1, 2010-03-07 11:08:31
    bzyczka1
    1
    Zrobiłam wczoraj Ciasto wyszło dość smaczne, jednak wydaje mi się że masa byłaby lepsza gdybym dała 4 łyżki bez czubków bo wyszło tak gęste od razy żę ciężko było mieszać jeszcze na gazie, już nie mówię o późniejszym wyłożeniu na krakersy. Ale ciacho smaczne
  • brzydula_81, 2010-06-12 16:30:24
    brzydula_81
    1
    ciasto jest rewelacyjne....proste w przygotowaniu, zawsze sie udaje i jest pyszne. Ja dodaje jeszcze kika lyzek platkow migdalowych i troche rumu dla aromatu.
    daje 5-ke
  • Pebles, 2010-07-10 10:36:18
    Pebles
    1
    wczoraj na wieczór zrobiłam wstawiłam na cała noc do lodówki dzisiaj miałam na śniadanie pyyycha uwielbiam takie proste pomysły , mam tylko jedna uwagę jak dla mnie za słodkie następnym razem dodam tylko polowe cukru
  • cytrynkkaaa, 2010-07-22 11:47:42
    cytrynkkaaa
    2
    Jedno z moich ulubionych ciast kocham kokos, a ciasto jest wprost przepyszne

    polecam
  • majqnia, 2010-08-23 14:33:48
    majqnia
    2
    duzy plus za prostote i czas robienia do wiorkow na gorze skorzystalam z pomyslu daget, polecam!
    ale ogolnie spodziewalam sie wiekszego "szalenstwa" w smaku, troszke bylam rozczarowana, taki prosto z lodowki smakuje gorzej jak dla mnie niz troszke odstany w temp pokojowej. ale i tak zrobie go jeszcze nie raz
  • moniek, 2013-04-29 20:10:30
    moniek
    1
    Niestety, u mnie nie było takiego entuzjazmu. Robiłam wszystko wdł. przepisu. Masa wyszła za rzadka, ciasto ledwo wyjęłam z blaszki. Ogólnie- było za mało "zbite". Nie wiem czy zrobię ponownie, mam trochę innych ciast do wypróbowania ;-)
  • NoWayBack, 2013-05-13 10:31:22
    NoWayBack
    0
    Robię takie dla mamy.
  • svelta, 2014-03-26 09:09:50
    svelta
    0
    Uwielbiam to ciasto! Co prawda robię je troszkę inaczej, bo na wierzch daję jeszcze bitą śmietanę, ale nawet bez tego jest pyszne. Poza tym masę budyniową łączę z margaryną/masłem dopiero przestygnięciu. Ciasto podbiło serca moich domowników i robię je bardzo często.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem