Kluski kładzione

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2010-01-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski kładzione
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski kładzione

Składniki:

  • mąka [30 dag]
  • masło [5 dag] (można zastąpić olejem,jednak z masłem są pulchniejsze)
  • woda [10 łyżek]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • sól
  • ser biały [15 dag] (polecam półtłusty i łatwo kruszący się)
  • boczek [5 dag] (generalnie można zastąpić wszystkim co nadaje się na skwarki)
  • jajka [3 szt.]
  • proszek do pieczenia [0.333 łyżeczki]

Przygotowanie:

Jest to danie którego mnie nauczyła mama, a moją mamę jej mama;)
U nas w domu mówiliśmy na to (nie wiem nawet dlaczego) kluski pół francuskie, na co babcia zawsze się burzyła i mówiła, że one kładzione i już.

Potrzebna nam będzie miska w której będziemy ucierali składniki i jakiś przyrząd do tego. Ja używam takiej specjalnej drewnianej kulki na patyku (wybaczcie brak profesjonalnej nazwy ale mi się zapomniało),lecz z powodzeniem możemy użyć też drewnianej łyżki.

Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy jajka,masło (ja je zawsze kroje na mniejsze kawałeczki),połowę mleka i połowę wody.Podałam troszkę więcej wody i mleka w przepisie gdyż w między czasie okazuje się,że masę ciężko ucierać.
Ucieramy energicznie.Mama zawsze mi powtarza „ pamiętaj,tylko w jedną stronę ucieraj najlepiej prawą” no i tak robię;)

Jeżeli okazuje się,że masa ma za gęsta i ciężko ją ucierać dodajemy stopniowo wodę i mleko. I ucieramy dalej. Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Mi ten miły moment machania łychą zajmuje 3-4 minuty.

Gotujemy osoloną wodę. Gdy będzie już wrzała za pomocą łyżki(stołowej nie tej drewnianej) kładziemy na niej pojedynczo kluchy. Ważne,żeby nie wrzucać zbyt dużych partii na raz.
W miedzy czasie trzeba zamieszać kluski aby nie przykleiły się do dna.

Od momentu ich wypłynięcia na wierzch odliczamy 2-3 minuty i wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.

Kruszymy ser i posypujemy nim kluski.Dodajemy wcześniej przygotowane skwarki i się zajadamy;)

Smacznego

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-19 14:34:27
    zlosliwiec
    Nie zgadzam się, w kuchni jaką ja znam serwuje się twaróg ze skwarkami i smakuje to całkiem dobrze - zależy oczywiście od jakości sera i skwarek.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-19 20:22:52
    paulina150528

    Aludka:

    Co kto lubi Tradycyjny przepis jaki ja znam od dzieciństwa i jakiego uczyła moją mamę jej mam,a mnie moja mama jako dodatek ma właśnie ser biały i skwarki.

    Idąc tym tropem,że nie pasuje do siebie (bo tak zrozumiałam wypowiedz Twoją) to większośc potraw swoimi udziwnieniami powinna byc bee

    Złosiu tak jak piszesz cały majstersztyk polega na dobraniu odpowiedniego sera i skwarek
    Komentarz
  • aagnieszka, 2010-01-28 15:13:51
    aagnieszka
    1
    Kiedyś nie lubiłam tego połączenia, ale obecnie bardzo - właśnie ser biały + skwarki. A kluski kładzione dopiero niedawno mi wychodzą jako-tako (ja tu proszku nie dodaję). Nie ma jak u mamy...
  • dagwoj, 2010-01-30 13:27:24
    dagwoj
    Powiem tak: jeśc to lubię i mi połączenie to jak najbardziej smakuje. O gustach się nie dyskutuje (każdy ma swój - jak tyłek ) - ale jak dla mnie za skomplikowany przepis i bardziej pracochłonny niż zaznaczono. Plusy za przywołanie dania w mej głowie
    Komentarz
  • daget, 2010-02-19 15:20:17
    daget
    1
    Uwielbiam polaczenie twarogu i skwarek z kluchami. . U mnie rodzinnie robi sie kluchy ziemniaczane ale te sa szybsze w robocie, musze wyprobowac.
  • karolcia198506, 2010-02-19 16:15:26
    karolcia198506
    Kluski te znam i najczęściej podaję w takiej właśnie postaci z serem i skwarkami
    Piszesz że u Ciebie mówiono na nie półfrancuskie no i w sumie tak jest poprawnie bo kluski kładzione oryginalne są bez dodatku masła w cieście tylko mąka i jajka. Ech wiem wiem pouczam ale to już moje zboczenie zawodowe
    Komentarz
  • dudipopka, 2010-02-22 22:49:38
    dudipopka
    1
    ja znam je jako kluski szare
    bardziej niż z twarogiem podchodzą mi z kapustą kiszoną
    jedyne co mnie dziwi to ten proszek do pieczenia jakoś wydaje mi sie ze on tu nie pasuje a w przepisie który ja znam go nie ma....
  • skimos, 2010-03-05 11:20:43
    skimos
    1
    No nie wiedziałam że znajdę tu ulubione danie made by moja babcia!!!
    Moja babcia robi je jako kluski ziemniaczane, ale finał z twarogiem i skwarkami ten sam PYSZNE. Moje ukochane danie Dodałabym, że na koniec trzeba mocno posolić
  • mesta93, 2010-11-28 21:01:45
    mesta93
    -1
    a ja do ciasta na kluski, dodaję jeszcze trochę śmietany, wtedy są moim zdaniem smaczniejsze

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe