Łosoś w pieprzu cytrynowym i ziołach

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-01-06
  • Łosoś w pieprzu cytrynowym i ziołach

Składniki:

Przygotowanie:

Tak przygotowana ryba robi furorę wśród moich gości i rodziny zarówno jako samodzielne danie ciepłe, jak i w formie zimnej przekąski czy dodatku do sałatki (polecam z pomidorami i sałatą lodową + sos winegret).

Zwykle kupuję pól fileta z łososia (część od strony głowy), może być ze skórą i łuskami, to zupełnie nie przeszkadza w przygotowywaniu potrawy.

Łososia myję, kroję na paski, 3-4cm szerokości, dość obficie obsypuję, równomiernie pieprzem cytrynowym i ziołami prowansalskimi, dla lubiących pierne potrawy, polecam przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, podkreśli charaktem ryby.

Odstawiam na 1-1,5h do lodówki, aby ryba przeszła ziołami.

W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180st.

Po upływie 1h lekko smaruję rybę oliwą

Wrzucam rybę do naczynia żaroodpornego bez przykrycia skórą do góry

Piekę ok. 10 minut z temoobiegiem, odwracam rybkę skórą w dół i pieke kolejne 10-15 minut.

Równie dobrze smakuje usmazona na patelni. Serdecznie polecam.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-06 09:59:50
    kropka75
    0
    Szkoda że bez fotki, bo na pewno wygląda tak samo jak brzmi opis.
    Uwielbiam ryby bez panierki, z pieprzem czarnym i cytrynowym. A tu jeszcze zioła...
    Skończę się jak nie zrobię i język mi ucieknie nie powiem gdzie. Fajny sposób na rybkę.
  • kulbit, 2010-01-06 10:22:15
    kulbit
    0
    Hihi czekałam na Twoje kulinaria tutaj
    Przepis rewelacyjny
    Robię w ten sam sposób, ale rybę mam w całości..
    W piatek bedę robiła łososia i spróbuje z pokrojonym
    Uwielbiam tą rybę i pieprz cytrynowy
    ja czasem nacieram też łososia chrzenem + pieprz cytrynowy Mój mąż tak uwielbia
  • hihi, 2010-01-06 10:35:06
    hihi
    Kulbit, Chrzan plus pieprz cytrynowy na łososiu. Brzmi cudownie. Chrzan taki ze słoiczka? Zwykły?
    Komentarz
  • kulbit, 2010-01-09 00:59:44
    kulbit
    Tak Hihi ja daje zwykły ze słoiczka
    uwielbiamy tak Tylko trzeba z wyczuciem, by całkiem nie "zabić" cudnego smaku ryby
    Komentarz
  • xzora, 2011-06-07 20:10:39
    xzora
    1
    Dzisiaj zrobiłam i to był najlepszy łosoś jaki jadłam. Robiłam z odrobiną chrzanu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe