Krewetki w sosie cebulowym z rozmarynem

autor: , kategoria: owoce morza , dodano: 2010-01-06
  • Krewetki w sosie cebulowym z rozmarynem

Składniki:

Przygotowanie:

Potrawa dość ostra, ale naprawdę pyszna. Porcja dla dwóch osób.

Kroje dość drobno cebulę i czosnek (dla leniwych i płaczących nad cebulą polecam blender na niskich obrotach, żyje mi ten sprzęt ratuje)

Rozgrzewam oliwę na głębokiej patelni, wrzucam cebulkę i czosnek, niech się zeszkli

Kroje drobniutko papryczki chilli (uważać na oczy i skórę, papryczki chilli są naprawdę piekielnie ostre), dorzucam do zeszklonej celbuli na patelnię, smażę chwilę

Cebulę z papryczkami zalewam szklanką białego, wytrawnego wina, wrzucam na wino oberwane listki rozmarynu (jedna duża gałązka, dwie małe) i na maleńkim gazie zostawiam do odparowania. Pilnować, żeby się nie przypaliło, bo będzie niezjadliwe (sprawdziłam).

Jak odparuje wino, wrzucamy zamrożone krewetki na patelnię. Puszczą one naprawdę sporo wody. Lekko zwiekszamy gaz i zostawiamy do maksymalnego odparowania, co chwilę lekko mieszając.

Gdy woda z krewetek jest prawie odparowanam, do potrawy dodaję łyżeczkę majonezu (nie więcej!), dokładnie do mieszam i zostawiam na momencik, żeby doszło, a w tym czasie nastawiam toster z grzankami.

Gotowe!
Krewetki polecam podawać z grzankami, najlepiej z ziarnistego chleba (białe mi mniej smakowały) w towarzystwie białego wytrawnego wina.

Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem