Nadziewane ziemniaki

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-06
  • Nadziewane ziemniaki

Składniki:

Przygotowanie:

Nie obrane ziemniaki myjemy. Osuszamy,smarujemy olejem,zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 200oC piekarnika na 30 minut.

Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika,czekamy aż trochę przestygną,przepaławiamy i wydrążamy delikatnie za pomocą łyżki (tak,żeby nie uszkodzić skórki).

Wydrążoną mase ziemniaczaną rozgniatamy dokładnie widelcem (tak,żeby nie było grudek).

Cebulę,boczek i czosnek kroimy dość drobno. Wrzucamy na rozgrzany olej razem z mięsem mielonym. Podsmażamy delikatnie,żeby mięso nam się poddusiło.

Następnie po zdjęciu z ognia (warto przesypać wszystko do miski lub naczynia szklanego) dodajemy masę ziemniaczaną,jajko i posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masą napełniamy połówki ziemniaków (pozostałe po pierwszym pieczeniu skorupki) i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (temperatura piekarnika tak jak za pierwszym razem).

Podawać gorące:)

Możemy się pokusić o zrobienie masełka ziołowego ewentualnie jakiegoś sosu.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • kryhha1, 2010-01-07 14:52:18
    kryhha1
    musi byc anielskie,uwielbiam takie jedzonko
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-12 13:13:43
    Wenila
    1
    szkoda, ze nie ma zdjęcia,

    jako ze jestem ziemniakolubna przepis w kolejce do wypróbowania.

    Ciekawy zestaw składników, choć obawiam się że pieczenie bedzie jednak za krótkie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem