Pani Walewska- Pychotka

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pani Walewska- Pychotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pani Walewska- Pychotka

Składniki:

Przygotowanie:

1. Z 4 jajek oddzielić żółtka od białek.
2. Margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka i śmietanę- wymieszać i wyrobić ciasto.
3. Podzielić ciasto na 2 części, każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie foremki.
4. Białka ubić na pianę z cukrem.
5.Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę.
6. Posypać pokrojonymi orzechami.
7. Piec w temp. 200*C/ 30 min. każdy placek.

MASA:
1. Ugotować budyń i odstawić do schłodzenia.
2. Miękką margarynę utrzeć.
3. Dodawać po łyżce przestudzony budyń, ciągle ucierając.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • ciacholek, 2010-01-06 15:54:39
    ciacholek
    1
    Trochę roboty jest, ale najważniejszy jest smak.
    Aż mi się zachciało tej Twojej Pychotki mmm ;D
  • kropka75, 2010-01-08 11:40:42
    kropka75
    4
    Pierwsza część przepisu na szóstkę, wygląda i brzmi przepysznie. Na pewno zrobię.
    Z jedną dość znaczną modyfikacją... Masa jak widzę nie jest pieczona. I z margaryną? Wg mnie powinno być masło. Smak margaryny na surowo to coś strasznego.

    Fotki śliczne. Wygląda miodzio.
  • manusiakubusia, 2010-01-27 10:57:16
    manusiakubusia
    1

    Robiłam bardzo podobne ciasto dwa razy i znikało w mgnieniu oka Ja zamiast orzechów daję płatki migdałowe i dodatkowo do kremu cukier migdałowy i tak jak napisała Kropka75 do masy daję masło
  • daget, 2010-02-01 22:12:58
    daget
    1
    Ciasto jest rewelacyjne samo w sobie ja jednak znam chyba lekko zmodyfikowana wersje gdyz:

    po 1 - dzem musi byc lekko kwaskowy wiec najlepszy jest z czarnych pozeczek

    po 2 - piane naklada sie tylko na 1 czesc ciasta w dodatku wymieszana z bakaliami (orzechy, rodzynki) a nie tylko obsypane po wierzchu.

    Ponad to gotowy budyn wszak jest szybszy w zrobieniu ja jednak wole mase budyniowa zrobic od podstaw. No i najlepsze jest na drugi dzien jak ciasto przejdzie ( o ile domownicy nie wyczaja go wczesniej)
  • kasiasiar, 2010-02-06 11:45:57
    kasiasiar
    1
    Pięknie wygląda i pewnie tez tak smakuje. Myslę, że smak wynagradza trudy przygotowania.

    Mnaimmm aż ślinka cieknie na widok tego ciacha
  • rozowo, 2010-03-21 15:11:52
    rozowo
    2
    świetne foto,jasny i zrozumialy przepis.zgadzam sie z Daeget,że najlepeiej nadaje sie sie jakis kwaskowaty dzem,bo ciasto i masa sa dosyc slodkie.uwielbiam Pychotkę.
  • uparta Marti, 2010-03-21 16:16:37
    uparta Marti
    2
    na zdjęciu wygląda przepysznie. wg prepisu wygląda na bbardzo łatwe, w miare szybkie ciasto. obowiązkowo z dziemem jagodowym albo porzeczkowym.
  • aleksaa, 2010-03-25 13:39:31
    aleksaa
    1
    robiłam ją raz z nieco innych proporcji i potwierdzam że jest 'pycha' zamiast orzechów laskowych użyłam migdały i tak samo jak dziewczyny do kremu dodałam masła.

    Ciasto faktycznie na drugi dzień jeśli jeszcze zostanie jest o wiele lepsze

    W przepisie wg mnie brakuje zakończenia, typu "wystudzone placki przełożyć masą budyniową i schłodzić w lodówce przez... " za co minus.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe