CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-01-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! CYNAMONOWE ŚLIMACZKI drożdżowe

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, dodać szczyptę mąki i szczyptę cukru. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Masło roztopić , ostudzić , żeby było letnie.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże kiedy urosną. Na koniec wlać roztopione masło i zagniatać energicznie , aż ciasto będzie sprężyste i na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawić na 20 minut.

Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować dwoma łyżkami roztopionego masła, posypać cynamonowo-cukrową mieszanką.
Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, i pokroić w plasterki o grubości około 1,5cm.
Ciasteczka- ślimaczki ułóżyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawcie w ciepłe miejsce na 20 minut.

Piec 20-25 minut w 200 stopniach.

Gdy nieco ostygną można posypać cukrem pudrem.

Pyszne!

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • ciacholek, 2010-01-06 15:56:40
    ciacholek
    0
    Można dodać też bakalie ;D
    Trochę nazbyt rumiane, będę piekła w 180*C
  • lea35, 2010-01-06 16:22:21
    lea35
    rumiane, ale nie przypalone
    To brązowy cukier się tak skrystalizował i ślimaczki koloru nabrały.
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-06 19:30:44
    Sweetys
    0
    Apetyczne, lubię cynamon, więc godne wypróbowania.
  • shiral, 2010-01-06 22:06:24
    shiral
    2
    Bardzo lubię ślimaczki cynamonowe W mojej rodzinie nie wszyscy przepadają za cynamonem więc częściej robię z makiem polane lukrem pychotka
  • anusia400, 2010-01-07 12:12:32
    anusia400
    O jejku a z tylku składników wychodzi tego aż tyle!? Bo ja bym chciała przepis na dwie bułeczki... a tak wygląda apetycznie!
    Komentarz
  • anusia400, 2010-01-07 12:16:27
    anusia400
    O przepraszam na górze widnieje napis porcji: 6 heh :p
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-01-07 12:31:49
    bydgoszczanka
    1
    Dodaję do ulubionych. Ciekawe, czy można posmarować ciasto masą jabłkową? Mąż powiedział, że się odchudza po świętach, ale ja chyba wypróbuję )
  • kasiasiar, 2010-01-08 19:11:25
    kasiasiar
    0
    Pięknie wygladaja i na pewno tak tez smakują . Przepis godny wyprobowania wiec dodaję do ulubionych
  • bedede, 2010-01-11 08:37:18
    bedede
    1
    Uwielbiam cynamonowe drożdżówki. Muszę je w niedługim czasie upiec
  • macc2000, 2010-01-13 00:06:59
    macc2000
    1
    Właśnie przed chwilą wyszły z pieca. Palce lizać. Smakują tak dobrze jak wyglądają. Mniam.
  • kropka75, 2010-01-15 12:02:43
    kropka75
    1
    Nie byłabym obiektywna, bo nie lubię cynamonu, więc nie ocenię tak do końca smaku...

    Przepis fajnie rozpisany, ładne zdjęcia. A poza tym świetne ciasto. Dokładnie takie jakie lubię i robię. Co prawda nie używam drożdży suchych, ale te proporcje zawsze wychodzą. Polecam.
    Ps. U mnie dłużej rośnie. Ale to może być kwestia temp. w domu.
  • Martilla, 2010-02-16 15:47:19
    Martilla
    2
    Uwielbiam wszystko co ma w sobie cynamon. Ciasto z tego przepisu wychodzi świetne.
  • AnusiaPn, 2010-02-19 16:32:15
    AnusiaPn
    1
    mniaaaaaaaaaaaam! i kolejne cynamonowe cudo w przepisie dodaje do ulubionych
  • madmuazelle, 2010-02-19 20:14:55
    madmuazelle
    0
    Kupuje takie gotowce i są pyszne. Dodam do ulubinych,by któregoś dnia zrobić.
    5 za łatwość,szybkośc zrobienia noi pychote.
  • behemotkot, 2010-03-24 12:56:42
    behemotkot
    1
    ślimaczki są bardzo smaczne...kiedyś takie robiłam, idealne do pracy lub na wycieczkę...słodkie słodkości, które zawsze wychodzą

    serdecznie polecam sprawdziłam...rewelacja: !
  • Mili232, 2010-04-09 08:59:14
    Mili232
    0
    Super przepisik dzisiaj robię tylko mam pytanie ile tego cukru brązowego ? co nie dam za duzo )
  • marza_mr, 2010-04-15 14:02:28
    marza_mr
    1
    Bardzo lubię, oprócz cynamonu dodaje też kardamon. najlepsze sa tego samego dnia, kiedy zostały upieczone.
  • granola, 2011-03-05 12:28:01
    granola
    tez robie z kardamonem, tylko ciasto z innych proporcji
    to jest hit kazdego spotkania ze znajomymi
    Komentarz
  • elewina123, 2011-05-11 15:45:57
    elewina123
    1
    Bułeczki naprawdę pyszne choć za pierwszym razem mi nie wyszły tzn. nie wyrosły ale to z braku cierpliwości...
    Dziś są po prostu śliczne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe