Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Ciasto francuskie z serem - na szybko

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-06
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko

Składniki:

Przygotowanie:

Jedno ciasto francuskie wykładamy na blachę.

Twaróg rozgniatamy widelcem, trzemy do niego skórkę z 1 cytryny, dodajemy cukru do smaku, jak lubimy. I żeby ciut rozluźnić konsystencję dodajemy 1-3 łyżki serka Danio. :)
/Wymyśliłam tę wersję do naleśników, bo nie mam odwagi dać surowego żółtka do masy jedzonej bez pieczenia - bardzo smaczna wyszła./ Nie przesadzić z serkiem - tak samo jak jajko czy śmietana - rozrzedzi masę i wypłynie z rolady. Poza tym namoczy ją.

Wykładamy masę na ciasto, rozsmarowujemy. Zwijamy ciasto w roladę.

Wkładamy do piekarnika na 220 stopni, na jakieś 10-20 minut, w zależności od tego jak mocno piecze, pieczemy aż góra będzie rumiana.

Nie kroić na ciepło - ciasto się rozwali. Trzeba dać mu parę minut.

Ps. To moja wersja dla mnie, na szybko. Dla gości dzielę ciasto na pasy szerokości 10cm i robię mniejsze roladki - wtedy wypada jedna na gościa. Do tego bita śmietana i gość zachwycony. :D

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • pysiamn, 2010-01-06 21:51:37
    pysiamn
    Fajny. ciekawy przepis dodaję do ulubionyc....ocenię jak zrobię
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-01-07 12:27:29
    bydgoszczanka
    Lubię takie szybkie "dania". Też dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • hihi, 2010-01-07 13:21:58
    hihi
    Wygląda szybko i smakowicie. Twarożek z cytryną, genialne. Jak dotrę dzisiaj na zakupy, to... może kupię składniki i zawieszę dietę do momentu zjedzenia tych ciastek

    Pytanie tylko. Smarujesz ciasto czymś z góry? Białkiem? Żołtkiem...? Bo wiem, że niektózy smarują "jajkiem"
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-07 13:58:56
    kropka75
    Nie, francuskiego nie smaruję, bo się moczy. Ono jest lepsze suche. Blachy też nie smaruję. Wrzucam je na papier żeby ładnie wyjąć, bo po upieczeniu jest wiotkie...
    Komentarz
  • kulbit, 2010-01-07 14:10:50
    kulbit
    Juz mnie tu przygnało bo mi jedna taka za uchem o tym cieście truje
    Ślinka cieknie i przypuszczam, że w weekend zrobie!
    Przepis bardzo w moim guście
    Fotki śliczne i oddaja smakowitość ciasta
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-07 14:41:14
    kropka75
    Polecam pieczenie w blasze babkowej albo spięcie papieru u góry nad ciastem - to ograniczy jego wędrówkę na boki w razie gdyby Wam się trafił jakiś mokry ser albo luźniejsze ciasto.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-08 01:22:06
    ewelline
    uwielbiam cisto francuskie, jednak wole samej przyrządzić ciasto niż kupować gotowe. No ale jak na szybko to na szybko Wygląda smakowicie!!!
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-12 11:56:01
    paulina150528
    3
    Zrobiłam i właśnie się zajadam Przy okazji robienia rogalików zostało mi ciasta trochę (a raczej je sobie odłożyłam w celu spróbowania tego o to cudu) i nie mogłam się powstrzymać. Ta skórka z cytryny dodaje fajnego smaku farszowi i zacznę ją dodawać do nadzienia naleśnikowego
    Smacznie a zarazem szybko, co jest na duży plus jak dla mnie ostatnio
  • kropka75, 2010-01-12 13:30:55
    kropka75
    Naleśniki bardzo z tą masą smaczne - polecam.
    Komentarz
  • Pomidora, 2010-01-14 12:24:47
    Pomidora
    1
    Kropka, uwielbiam takie "szybkie" i smaczne przepisy! Wypróbowała i jest bombowy - mogłabym jeść tonami
  • chilanes, 2010-01-15 11:35:17
    chilanes
    Brzmi spakowicie
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-17 11:21:11
    kropka75
    Czyli to najlepiej wyrzucić. ))))
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 18:39:55
    Kaaarmelka
    Ciekawy przepis. Chciałabym wypróbować, ale dieta. Jestem wytrzymała i nie dam się skusić ciastu francuskiemu, które tak uwielbiam...
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-28 11:06:48
    zlosliwiec
    1
    Własne ciasto francuskie (swoją drogą podziwiam, bo zrobienie ciasta francuskiego samodzielnie jest cholernie pracochłonne) czy cudze - przepis w tytule ma napis "na szybko".

    Ergo: nie czepiamy się, chyba, że lubimy ;-)

    Przepis faktycznie prosty i szybki na słodkie conieco. Dobrze opisany i fotki pokazują smakowite ciacha.
  • mikaaa84, 2010-01-31 23:17:35
    mikaaa84
    super! bardzo pyszne. polecam również!!!
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-02-03 17:36:48
    skarbiatko
    1
    Świetny i prosty przepis dla kogoś kto w kuchni debiutuje albo po prostu nie przepada za pieczeniem. Faktycznie zamiast serka homogenizowanego można dodać śmietankę z cukrem waniliowym.
    A od siebie dodam,że wbrew pozorom ciasto francuskie nie jest trudne tylko czasochłonne niestety.
  • dodaja, 2010-02-12 11:10:27
    dodaja
    2
    Zdjęcia zachęcają do szybkiego udania się na zakupy i zrobienia takiego cuda Uważam, że takie proste, szybkie i nieskomplikowane potrawy są najlepsze, bo jak goście Cie zaskoczą to zawsze można coś szybko przygotować Już zapisuje do mojego sekretnego zeszytu z ulubionymi potrawami.
  • Berlinianka, 2010-02-12 14:10:45
    Berlinianka
    Pięknie się zezłociło. Aż cieknie ślinka
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 14:50:30
    Martilla
    3
    Idealne gdy wpadną niezapowiedziani goście, dlatego staram się mieć w domu zamrożone ciasto francuskie. Polecam delikatnie zwilżyć ciasto pędzelkiem umoczonym w wodzie, wtedy warstwy ciasta po upieczeniu są wyraźne.
  • Srebrna Lisica, 2010-02-22 12:59:37
    Srebrna Lisica
    Właśnie zrobiłam, tylko z małą modyfikacją, mianowicie do twarogu dodałam odrobinę budyniu waniliowego. Pycha!
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-27 07:31:56
    vesenka
    2
    Bardzo smakowita wersja. Idealna gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi Bardzo lubię połączenie ciasta francuskiego i sera. Wcześniej robiłam bardzo podobnie, ale bez skórki cytrynowej. Ze skórką ciekawsze w smaku
  • Luba, 2010-03-03 09:45:13
    Luba
    2
    Zrobiłam je z masą orzechową (ser u mnie to marzenie ) i tez są pyszne. Świetny przepis
  • kristi75, 2010-03-30 02:40:05
    kristi75
    ślinka leci na samą myśl a co dopiero jak się ogląda takie zdjęcia, czyta przepis i wasze komentarze
    Komentarz
  • aniko 23, 2010-04-18 01:19:05
    aniko 23
    wyglada niezwykle smakowicie..tylo gdziej a na wsi dostane gotowe ciasto francuskie?? OMG...chocbym miala jechac do miasta to przyrzadze to danie
    pzdr
    Komentarz
  • catttt, 2010-05-13 17:29:57
    catttt
    1
    bardzo ciekawy pomysł z tą skórką cytrynową- rzeczywiście, wychodzi o wiele lepsze, niż bez.
    mogę śmiało polecić!
  • Asia31, 2011-01-17 21:59:50
    Asia31
    1
    wyprobowalam pyszne polecam
  • pysiamn, 2011-01-18 10:29:13
    pysiamn
    1
    Świetny zainspirował mnie do wielu innych przepisów
    Dziekuje
  • Magstera, 2011-10-19 22:16:37
    Magstera
    Wyszedł mi zakalec co może być przyczyną? Za dużo serka? 3 łyżki na 200g twarogu? Ciasto strasznie się spociło i nawet jak próbowałam dopiec to niestety nic z tego....
    Komentarz
  • klaudens, 2012-01-08 14:17:19
    klaudens
    W takiej wersji francuskiego jeszcze nie jadłam. A na pewno pyszne musi być.
    Komentarz
  • amandi84, 2012-02-25 14:43:49
    amandi84
    Ląduje w ulubionych, być może już dziś spróbuję.. Nie mam serka homo, ale może jogurtem nat dałoby sie zastapić. Już myślę też o naleśnikach z tą skórką cytrynową.. mmm...
    Komentarz
  • Pepus, 2012-05-06 12:00:39
    Pepus
    1
    Robiłam i teraz mogę też polecić wszystkim ten przepis. Łatwo i szybko się robi a jeszcze szybciej znika z talerzyków
    Będę robić jeszcze nie raz, bo przepis jest dobry!
  • Krysia798, 2012-05-12 19:00:13
    Krysia798
    Właśnie kupiłam ciasto francuskie i twarożek z orzechami w Lidl i zabieram się za pieczenie ciasteczek,mam nadzieję że będą wyglądały tak ślicznie jak na pani zdjęciu.
    Komentarz
  • Mizusu, 2012-08-10 23:16:05
    Mizusu
    1
    - Aaaam - rozbrzmiewa odgłos. .
    Ale mi narobiłaś ślinotoku tym całym francuskim ciastem. Moje ulubione, a tutaj muszę ograniczać słodkie. Podobny przepis za to robiony bardzo dawno już temu
  • lily92920, 2012-08-19 14:57:32
    lily92920
    1
    Aaaa! Lece jutro po ciasto francuskie i zrobię takie dla tż z okazji urodzin
  • Kalinka82, 2012-09-27 13:44:05
    Kalinka82
    0
    Szybkie i bardzo smaczne. Ja niestety dodałam mało cukru (0,5 łyżeczki) a lubię słodkości więc poratowałam się cukrem pudrem.
  • zdabro, 2014-03-18 11:07:45
    zdabro
    Fajny pomysł , chętnie wypróbuje .
    Do środka dodam jeszcze odrobinę kandyzowane skórki pomarańczowej , żeby pachniało ... albo rodzynki.
    Jeszcze dzis wypróbuję , bo narobiłam sobie smaka
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe