Ciasto francuskie z serem - na szybko

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, dodano: 2010-01-06
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto francuskie z serem - na szybko

Składniki:

Przygotowanie:

Jedno ciasto francuskie wykładamy na blachę.

Twaróg rozgniatamy widelcem, trzemy do niego skórkę z 1 cytryny, dodajemy cukru do smaku, jak lubimy. I żeby ciut rozluźnić konsystencję dodajemy 1-3 łyżki serka Danio. :)
/Wymyśliłam tę wersję do naleśników, bo nie mam odwagi dać surowego żółtka do masy jedzonej bez pieczenia - bardzo smaczna wyszła./ Nie przesadzić z serkiem - tak samo jak jajko czy śmietana - rozrzedzi masę i wypłynie z rolady. Poza tym namoczy ją.

Wykładamy masę na ciasto, rozsmarowujemy. Zwijamy ciasto w roladę.

Wkładamy do piekarnika na 220 stopni, na jakieś 10-20 minut, w zależności od tego jak mocno piecze, pieczemy aż góra będzie rumiana.

Nie kroić na ciepło - ciasto się rozwali. Trzeba dać mu parę minut.

Ps. To moja wersja dla mnie, na szybko. Dla gości dzielę ciasto na pasy szerokości 10cm i robię mniejsze roladki - wtedy wypada jedna na gościa. Do tego bita śmietana i gość zachwycony. :D

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • pysiamn, 2010-01-06 21:51:37
    pysiamn
    Fajny. ciekawy przepis dodaję do ulubionyc....ocenię jak zrobię
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2010-01-07 12:27:29
    bydgoszczanka
    Lubię takie szybkie "dania". Też dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • hihi, 2010-01-07 13:21:58
    hihi
    Wygląda szybko i smakowicie. Twarożek z cytryną, genialne. Jak dotrę dzisiaj na zakupy, to... może kupię składniki i zawieszę dietę do momentu zjedzenia tych ciastek

    Pytanie tylko. Smarujesz ciasto czymś z góry? Białkiem? Żołtkiem...? Bo wiem, że niektózy smarują "jajkiem"
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-07 13:58:56
    kropka75
    Nie, francuskiego nie smaruję, bo się moczy. Ono jest lepsze suche. Blachy też nie smaruję. Wrzucam je na papier żeby ładnie wyjąć, bo po upieczeniu jest wiotkie...
    Komentarz
  • kulbit, 2010-01-07 14:10:50
    kulbit
    Juz mnie tu przygnało bo mi jedna taka za uchem o tym cieście truje
    Ślinka cieknie i przypuszczam, że w weekend zrobie!
    Przepis bardzo w moim guście
    Fotki śliczne i oddaja smakowitość ciasta
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-07 14:41:14
    kropka75
    Polecam pieczenie w blasze babkowej albo spięcie papieru u góry nad ciastem - to ograniczy jego wędrówkę na boki w razie gdyby Wam się trafił jakiś mokry ser albo luźniejsze ciasto.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-08 01:22:06
    ewelline
    uwielbiam cisto francuskie, jednak wole samej przyrządzić ciasto niż kupować gotowe. No ale jak na szybko to na szybko Wygląda smakowicie!!!
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-12 11:56:01
    paulina150528
    3
    Zrobiłam i właśnie się zajadam Przy okazji robienia rogalików zostało mi ciasta trochę (a raczej je sobie odłożyłam w celu spróbowania tego o to cudu) i nie mogłam się powstrzymać. Ta skórka z cytryny dodaje fajnego smaku farszowi i zacznę ją dodawać do nadzienia naleśnikowego
    Smacznie a zarazem szybko, co jest na duży plus jak dla mnie ostatnio
  • kropka75, 2010-01-12 13:30:55
    kropka75
    Naleśniki bardzo z tą masą smaczne - polecam.
    Komentarz
  • Pomidora, 2010-01-14 12:24:47
    Pomidora
    1
    Kropka, uwielbiam takie "szybkie" i smaczne przepisy! Wypróbowała i jest bombowy - mogłabym jeść tonami
  • chilanes, 2010-01-15 11:35:17
    chilanes
    Brzmi spakowicie
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-17 11:21:11
    kropka75
    Czyli to najlepiej wyrzucić. ))))
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 18:39:55
    Kaaarmelka
    Ciekawy przepis. Chciałabym wypróbować, ale dieta. Jestem wytrzymała i nie dam się skusić ciastu francuskiemu, które tak uwielbiam...
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-01-28 11:06:48
    zlosliwiec
    1
    Własne ciasto francuskie (swoją drogą podziwiam, bo zrobienie ciasta francuskiego samodzielnie jest cholernie pracochłonne) czy cudze - przepis w tytule ma napis "na szybko".

    Ergo: nie czepiamy się, chyba, że lubimy ;-)

    Przepis faktycznie prosty i szybki na słodkie conieco. Dobrze opisany i fotki pokazują smakowite ciacha.
  • mikaaa84, 2010-01-31 23:17:35
    mikaaa84
    super! bardzo pyszne. polecam również!!!
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-02-03 17:36:48
    skarbiatko
    1
    Świetny i prosty przepis dla kogoś kto w kuchni debiutuje albo po prostu nie przepada za pieczeniem. Faktycznie zamiast serka homogenizowanego można dodać śmietankę z cukrem waniliowym.
    A od siebie dodam,że wbrew pozorom ciasto francuskie nie jest trudne tylko czasochłonne niestety.
  • dodaja, 2010-02-12 11:10:27
    dodaja
    2
    Zdjęcia zachęcają do szybkiego udania się na zakupy i zrobienia takiego cuda Uważam, że takie proste, szybkie i nieskomplikowane potrawy są najlepsze, bo jak goście Cie zaskoczą to zawsze można coś szybko przygotować Już zapisuje do mojego sekretnego zeszytu z ulubionymi potrawami.
  • Berlinianka, 2010-02-12 14:10:45
    Berlinianka
    Pięknie się zezłociło. Aż cieknie ślinka
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 14:50:30
    Martilla
    3
    Idealne gdy wpadną niezapowiedziani goście, dlatego staram się mieć w domu zamrożone ciasto francuskie. Polecam delikatnie zwilżyć ciasto pędzelkiem umoczonym w wodzie, wtedy warstwy ciasta po upieczeniu są wyraźne.
  • Srebrna Lisica, 2010-02-22 12:59:37
    Srebrna Lisica
    Właśnie zrobiłam, tylko z małą modyfikacją, mianowicie do twarogu dodałam odrobinę budyniu waniliowego. Pycha!
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-27 07:31:56
    vesenka
    2
    Bardzo smakowita wersja. Idealna gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi Bardzo lubię połączenie ciasta francuskiego i sera. Wcześniej robiłam bardzo podobnie, ale bez skórki cytrynowej. Ze skórką ciekawsze w smaku
  • Luba, 2010-03-03 09:45:13
    Luba
    2
    Zrobiłam je z masą orzechową (ser u mnie to marzenie ) i tez są pyszne. Świetny przepis
  • kristi75, 2010-03-30 02:40:05
    kristi75
    ślinka leci na samą myśl a co dopiero jak się ogląda takie zdjęcia, czyta przepis i wasze komentarze
    Komentarz
  • aniko 23, 2010-04-18 01:19:05
    aniko 23
    wyglada niezwykle smakowicie..tylo gdziej a na wsi dostane gotowe ciasto francuskie?? OMG...chocbym miala jechac do miasta to przyrzadze to danie
    pzdr
    Komentarz
  • catttt, 2010-05-13 17:29:57
    catttt
    1
    bardzo ciekawy pomysł z tą skórką cytrynową- rzeczywiście, wychodzi o wiele lepsze, niż bez.
    mogę śmiało polecić!
  • Asia31, 2011-01-17 21:59:50
    Asia31
    1
    wyprobowalam pyszne polecam
  • pysiamn, 2011-01-18 10:29:13
    pysiamn
    1
    Świetny zainspirował mnie do wielu innych przepisów
    Dziekuje
  • Magstera, 2011-10-19 22:16:37
    Magstera
    Wyszedł mi zakalec co może być przyczyną? Za dużo serka? 3 łyżki na 200g twarogu? Ciasto strasznie się spociło i nawet jak próbowałam dopiec to niestety nic z tego....
    Komentarz
  • klaudens, 2012-01-08 14:17:19
    klaudens
    W takiej wersji francuskiego jeszcze nie jadłam. A na pewno pyszne musi być.
    Komentarz
  • amandi84, 2012-02-25 14:43:49
    amandi84
    Ląduje w ulubionych, być może już dziś spróbuję.. Nie mam serka homo, ale może jogurtem nat dałoby sie zastapić. Już myślę też o naleśnikach z tą skórką cytrynową.. mmm...
    Komentarz
  • Pepus, 2012-05-06 12:00:39
    Pepus
    1
    Robiłam i teraz mogę też polecić wszystkim ten przepis. Łatwo i szybko się robi a jeszcze szybciej znika z talerzyków
    Będę robić jeszcze nie raz, bo przepis jest dobry!
  • Krysia798, 2012-05-12 19:00:13
    Krysia798
    Właśnie kupiłam ciasto francuskie i twarożek z orzechami w Lidl i zabieram się za pieczenie ciasteczek,mam nadzieję że będą wyglądały tak ślicznie jak na pani zdjęciu.
    Komentarz
  • Mizusu, 2012-08-10 23:16:05
    Mizusu
    1
    - Aaaam - rozbrzmiewa odgłos. .
    Ale mi narobiłaś ślinotoku tym całym francuskim ciastem. Moje ulubione, a tutaj muszę ograniczać słodkie. Podobny przepis za to robiony bardzo dawno już temu
  • lily92920, 2012-08-19 14:57:32
    lily92920
    1
    Aaaa! Lece jutro po ciasto francuskie i zrobię takie dla tż z okazji urodzin
  • Kalinka82, 2012-09-27 13:44:05
    Kalinka82
    0
    Szybkie i bardzo smaczne. Ja niestety dodałam mało cukru (0,5 łyżeczki) a lubię słodkości więc poratowałam się cukrem pudrem.
  • zdabro, 2014-03-18 11:07:45
    zdabro
    Fajny pomysł , chętnie wypróbuje .
    Do środka dodam jeszcze odrobinę kandyzowane skórki pomarańczowej , żeby pachniało ... albo rodzynki.
    Jeszcze dzis wypróbuję , bo narobiłam sobie smaka
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 7
    Sałatka z kurczakiem gyros
  • Mniam: 10
    Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe z masą serową :D
  • Mniam: 5
    Łososiowy pakunek z sosem tatarskim
  • Mniam: 2
    WRAPSY MEKSYKAŃSKIE

Zamknij