Ciasto francuskie z serem - na szybko
Składniki:
- ciasto francuskie [1 ]
- ser twarogowy [250 g]
- skórka z cytryny
- cukier (do smaku)
- serek homogenizowany [1 op.] (np.: Danio)
Przygotowanie:
Jedno ciasto francuskie wykładamy na blachę.
Twaróg rozgniatamy widelcem, trzemy do niego skórkę z 1 cytryny, dodajemy cukru do smaku, jak lubimy. I żeby ciut rozluźnić konsystencję dodajemy 1-3 łyżki serka Danio. :)
/Wymyśliłam tę wersję do naleśników, bo nie mam odwagi dać surowego żółtka do masy jedzonej bez pieczenia - bardzo smaczna wyszła./ Nie przesadzić z serkiem - tak samo jak jajko czy śmietana - rozrzedzi masę i wypłynie z rolady. Poza tym namoczy ją.
Wykładamy masę na ciasto, rozsmarowujemy. Zwijamy ciasto w roladę.
Wkładamy do piekarnika na 220 stopni, na jakieś 10-20 minut, w zależności od tego jak mocno piecze, pieczemy aż góra będzie rumiana.
Nie kroić na ciepło - ciasto się rozwali. Trzeba dać mu parę minut.
Ps. To moja wersja dla mnie, na szybko. Dla gości dzielę ciasto na pasy szerokości 10cm i robię mniejsze roladki - wtedy wypada jedna na gościa. Do tego bita śmietana i gość zachwycony. :D
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ze śliwkami i budyniem
Komentarze
Pytanie tylko. Smarujesz ciasto czymś z góry? Białkiem? Żołtkiem...? Bo wiem, że niektózy smarują "jajkiem"
Ślinka cieknie i przypuszczam, że w weekend zrobie!
Przepis bardzo w moim guście
Fotki śliczne i oddaja smakowitość ciasta
Smacznie a zarazem szybko, co jest na duży plus jak dla mnie ostatnio
Ergo: nie czepiamy się, chyba, że lubimy ;-)
Przepis faktycznie prosty i szybki na słodkie conieco. Dobrze opisany i fotki pokazują smakowite ciacha.
A od siebie dodam,że wbrew pozorom ciasto francuskie nie jest trudne tylko czasochłonne niestety.
pzdr
mogę śmiało polecić!
Dziekuje
Będę robić jeszcze nie raz, bo przepis jest dobry!
Ale mi narobiłaś ślinotoku tym całym francuskim ciastem. Moje ulubione, a tutaj muszę ograniczać słodkie. Podobny przepis za to robiony bardzo dawno już temu
Do środka dodam jeszcze odrobinę kandyzowane skórki pomarańczowej , żeby pachniało ... albo rodzynki.
Jeszcze dzis wypróbuję , bo narobiłam sobie smaka