Pomidory z sosem czosnkowym i serem

autor: , kategoria: przekąski na zimno, dodano: 2010-01-06
  • Pomidory z sosem czosnkowym i serem

Składniki:

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w grube plastry - z dużego pomidora wychodzą około 3 lub 4 plastry. Solimy i pieprzymy.
W miseczce przygotowujemy sos: Majonez mieszkamy z gęstą śmietaną - tak by był gęsty i nie spływał z pomidorków. Następnie miażdzymy czosnek i nacieramy nim pomidory. Nakładamy przygotowany wcześniej sos na pomidory a wierzch posypujemy startym serem gouda.
Do dekoracji talerza można użyć sałaty ozdobnej karbowanej na której ułożymy nasze przepyszne pomidorki.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-07 08:09:19
    28nana
    1
    szybka, sycąca i bardzo smaczną przekąska...
    czosnek i pieprz fajnie łamią delikatną mdławość majonezu i sera...

    w wersji którą kiedyś jadłam ser został wymieszany z sosem majonezowym i muszę powiedzieć że efekt był równie udany

    i tak sobie myślę... kurcze a jakby to spróbować tak dla hecy trochę zapiec... hmmm....
    taaa....
  • mk_cafe, 2010-01-11 17:12:39
    mk_cafe
    1
    przepis świetny! szybki, smaczny i nawet efektownie wygląda - takie zestawienie lubię najbardziej!

    Proponuję, tym którzy maja podobny smak - na ostro - co ja jeden składnik więcej. Do majonezu i śmietany dodaję wasabi - kuleczkę wielkości ziarnka grochu - wspaniale zaostrza smak a i zieleń w kontraście z czerwonymi pomidorkami wpływa na zmysły...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 8
    Muffinki czekoladowe - przepis
  • Mniam: 1
    Verrine malinowo-czekoladowe
  • Mniam: 1
    Sałatka z serkiem wiejskim i warzywami
  • Mniam: 6
    Krem z pieczonej dyni

Zamknij