Wątróbki drobiowe z cebulką

autor: , kategoria: z drobiu, dieta dr Dukana (białkowa, protal), kuchnia polska , dodano: 2010-01-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wątróbki drobiowe z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wątróbki drobiowe z cebulką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wątróbki drobiowe z cebulką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wątróbki drobiowe z cebulką

Składniki:

Przygotowanie:

Wątróbki (ja preferuje indycze) płuczemy, czyścimy, namaczamy w mleku (przynajmniej na godzinę). Wyjmujemy i obtaczamy lekko w mące.


Po godzinie rozgrzewamy teflonową patelnię z odrobiną tłuszczu (przy wersji Protal nacieramy patelnię natłuszczonym ręcznikiem kuchennym, przy wersji zwykłej- lejemy ok łyżki stołowej).

Wrzucamy przygotowane wątróbki na rozgrzany tłuszcz i równo obsmażamy z każdej strony. Kiedy przestanie wyciekać z nich krwawy płyn, zdejmujemy mięsko z patelni do oddzielnego naczynia.

Na tą samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy ją. Kiedy cebulka będzie gotowa, dorzucamy do niej usmażone wątróbki. Zalewamy całość odrobiną wody, mieszamy, żeby wytworzył się sos i dusimy pod przykryciem na małym ognie jeszcze ok 5 minut.

Zdejmujemy z patelni, podajemy gorące. W wersji Protal same, w wersji zwykłej z tłuczonymi ziemniakami i korniszonem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-07 22:45:27
    zlosliwiec
    3
    Dokładnie opisany przepis, potrawę znam w identycznym wykonaniu i bardzo lubię. Wersja protalowa jest dla fotomodelek, a nie przerośniętych adminów - oceniam więc męską wersję ;-)
  • ewelline, 2010-01-08 02:35:07
    ewelline
    1
    a gdzie sol ???
  • elianka, 2010-01-08 18:37:46
    elianka
    Sól dodajemy na talerzu wg uznania.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-09 10:45:00
    kropka75
    2
    Ja trochę pieprzę i solę przed wyjęciem z rondla, szybko mieszam i podaję. Jakoś nie lubię solenia już gotowej potrawy na talerzu, czuję tę sól inaczej, nie łączy się z potrawą tak do końca.

    Bardzo smaczne danie. I fajnie opisane przygotowanie potrawy. Fotka też smakowita.
  • domi7ks, 2010-02-20 11:37:13
    domi7ks
    1
    Ja robie identycznie jak Kropka uwielbiam takie wątróbki.
    Zazwyczaj podaje z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
  • Berlinianka, 2010-03-04 18:52:05
    Berlinianka
    0
    Kto by pomyślał, że całe życie można nienawidzić wątróbki, a potem się nią zajadać na diecie. Dziwne zjawisko
    Rodzice ciągle otrząsają się z widoku mnie pałaszującej wątróbki.
    Fajnie to brzmi: szczypta oleju haha
    Nie napisałaś czym doprawić U mnie się doprawia magą (nie solą) i szczyptą pieprzu
  • Ankha_88, 2010-10-28 09:52:57
    Ankha_88
    Wątróbkę soli się po usmażeniu, jeśli zrobilibyśmy to wcześniej to by stwardniała
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe