Kwaśna kapusta góralska do mięs.

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia polska , dodano: 2010-01-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kwaśna kapusta góralska do mięs.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kwaśna kapusta góralska do mięs.

Składniki:

Przygotowanie:

Najlepsza jest kapusta kiszona, domowa bez dodatku octu. Jeśli nie mamy, to szukajmy w woreczkach kwaszonej naturalnie.

Kapustę wkładamy do garnka zalewamy wodą ok. 2 szklanki, tak żeby zakryć kapustę. Gotujemy ok 45 minut aż woda w większości wyparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy odkryte, żeby gazy uciekły.


Boczek kroimy i topimy na skwarki. Dodajemy do ugotowanej kapustki razem z wytopionym tłuszczem.


Ziemniaka trzemy na bardzo drobnej tarce - takiej jak na placki na papkę. Można też użyć blendera. Papkę mieszamy z mąką i dodajemy do kapusty z boczkiem, energicznie mieszamy.

Próbujemy i jeśli trzeba dodajemy pieprzu, ja używam cayenne, ale może być czarny. Koperek kroimy i przed podaniem posypujemy dla dekoracji.

Kapustkę robię często do kotletów mielonych. Wyśmienita również do golonki, pieczeni.

    Śr. ocena: 4.20 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 13:23:21
    Wenila
    4
    zdjęcie zdecydowanie zachecajace do wypróbowania.

    brawo za dokładny opis przygotowania. Kolejna potrawa tradycyjna, która zasługuje na uznanie, dlatego jak najbardziej jestem za!

    polecam
  • kropka75, 2010-01-17 11:41:01
    kropka75
    Nie bardzo rozumiem ten przepis. W którym momencie zdejmujemy to danie z ognia? Wg przepisu nigdy.

    Dodajemy surowego ziemniaka i mąkę - to się chyba potem musi pogotować,, podsmażyć. Ile? A może ziemniak nie jest surowy i tylko mieszamy i... już gotowe?

    Zakładam, że smak naprawdę wychodzi super. Ale nie bardzo wiedziałabym kiedy koniec pichcenia.
    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-17 12:07:16
    malinka118
    Kropka ziemniak z mąką zastępuje zasmażkę albo zagęszczenie śmietaną z mąką w innych przepisach. Jest napisane dodać i wymieszać kapusta jest wrząca i nie trzeba gotować czy smażyć.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-17 23:12:50
    kropka75
    Tyle że zasmażkę jak sama nazwa wskazuje się smaży. Śmietana surowa jest zdatna do jedzenia. Surowy ziemniak nie bardzo.

    Komentarz
  • malinka118, 2010-01-18 09:39:22
    malinka118
    Kropko, ale mąka jest surowa, a takiej nie wolno jeść. Tutaj nie trzeba niczego smażyć tylko wymieszać i jest to w przepisie.
    Komentarz
  • Rossi, 2010-01-24 21:29:54
    Rossi
    1
    Uwielbiam taką kapustkę!
    Tylko zastanawiam się czy po starciu tego ziemniaka nie powinno sie tego troche potrzymać jeszcze na ogniu?
  • anka_85, 2010-02-03 15:51:24
    anka_85
    0
    jakoś nie widzi mi się ten surowy ziemniak.
    kapustę lubię, ale zasmażoną, bez surowych ziemniaków.
  • juras23k, 2010-02-03 16:15:02
    juras23k
    1
    zdjęcie mnie zachęciło.uwielbiam kiszoną kapustę do kotletów i innych mięs.
    ale bałbym się chyba trochę tego surowego ziemniaka.chociaż może on się jakoś"podgotuje"w tej gorącej kapuście?? nie mam pojęcia.ale rozumiem że jeszcze nei miałaś po tym daniu gorączki więc chyba wszystko jest ok hehe. przepis nawet ciekawy.
    fajnie że to taka tradycyjna potrawa prosta a smaczna
  • malinka118, 2010-02-03 16:24:21
    malinka118
    Jest to przepis, który w mojej rodzinie jest przekazywany i robiony od pokoleń. Ziemniak jest drobno starty i robi za zagęszczenie. Jak dodamy go do kapusty gotującej się to wystarczy szybko wymieszać i jest gotowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli nie dowierzacie, żeby trochę kapustę pogotować, tylko wtedy trzeba cały czas mieszać, bo lubi się przypalać. Jeśli nie dodadmy ziemniaka, to już nie uzyskamy tego smaku, poprostu to nie będzie "to".
    Komentarz
  • cyvetta, 2014-05-22 17:20:03
    cyvetta
    0
    Polecam. Dobra w smaku i kolorek ładny...tylko trzeba uważać z koperkiem bo mi za dużo się sypnęło. Na pewno wrócę do tego przepisu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem