Wieprzowe kotleciki mielone.

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2010-01-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wieprzowe kotleciki mielone.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wieprzowe kotleciki mielone.

Składniki:

Przygotowanie:

Polecam kupienie kawałka łopatki i zmielenie go, zamiast kupowania gotowego mięsa mielonego.

Łopatkę mielę wraz z cebulką i czosnkiem.

Kajzerkę moczę w mleku i dokładnie odciskam. Dodaję do mięsa. Wbijam jajko i dodaję przyprawy i ręką wyrabiam masę mięsną. Formuję małe okrągłe kotleciki panieruję w bułce tartej i smażę z obu stron, na złoto - brązowy kolor na rozgrzanym oleju.

To jest wersja podstawowa.

Czasem robię z drobno posiekanymi pieczarkami, papryką czerwoną, lub z dodatkiem sera żółtego.

Polecam wraz z kapustką góralską z mojego innego przepisu.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • pysiamn, 2010-01-07 16:27:46
    pysiamn
    1
    Wyglądają nieziemnko mniammmmmmm .... ja nigdy nie mielę z czosnkiem ...ale uwielbiam i następnym razem się skuszę i może tez na ten starty ser Daję 5 bom pewna że pyszne....
  • kropka75, 2010-01-07 17:53:46
    kropka75
    2
    Tak samo robię, jak mam ochotę się pobawić w mieszanie i doprawianie. Bo gdy nie mam dodaję przyprawy Knorr.

    Bardzo dobre kotleciki. Szybkie do przygotowania. I tanie wbrew pozorom, bo z pół kilo mięsa sporo ich wychodzi.
  • ewelline, 2010-01-09 00:06:06
    ewelline
    1
    boskie kotleciki, ja jednak jestem leniuszek i mielić nie chciałoby mi się łopatki wolałabym kupić mielone z łopatki bardzo dobre już gotowe
  • Samafaja, 2010-01-09 17:04:00
    Samafaja
    0
    ostatnio zrobiłam pierwszego w życiu kotleta mielonego i wcale tak nie wyglądał, co więcej nie był zjadliwy :P Następnym razem wykorzystam Twój przepis
  • kasiasiar, 2010-01-28 16:30:49
    kasiasiar
    1
    ja czasmi doaje tez odrobinke musztardy i keczupu do surowego zmielonego już mięsa. Są wtedy pikantniejsze i jakby bardziej chrupkie
    Uwielbiam zestaw:mielony ziemniaczki i buraczki zasmażane
  • dzejlana, 2010-02-03 15:51:53
    dzejlana
    1
    fajny przepis ja robie bardzo podobnie lubie takie łatwe przepisy ))
  • Snowwhiteproncess, 2012-03-14 14:59:07
    Snowwhiteproncess
    -1
    Pyszne, soczyste, mięciutie, aż chce się wcinać Z pół kilo mięsa wyszło mi chyba z 18 kotletów i to dość takich sporych nawet. Jedyne co mogę jeszcze polecić to przygotowanie sobie, przed formowaniem kotlecików, talerzyka z wodą zwykłą, zimną, i maczanie w nich rąk przed formowaniem każdego nowego, zdecydowanie ułatwia sprawę no i nie mamy całych rąk w mięsie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem