Jabłka w cieście

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłka w cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłka w cieście
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jabłka w cieście
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jabłka w cieście

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać wyjętą wcześniej margarynę i serki. Zagnieść na ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do lodówki na 30 min.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkowac na dużą blachę [taka do piekarnika]. Następnie układać połówki jabłek, posypać obficie cynamonem, rodzynkami i cukrem waniliowym. Rozwałkować 2 część ciasta i przykryc nia jabłka.
Piec ok. 30 min w 180*C
Polać gorącym lukrem, jeść na ciepło lub na zimno ;)

LUKIER

Składniki:

* 15dkg cukru pudru
* 2-3 łyżki soku z cytryny
* 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa.

Zamiast jabłek można dodać inne owoce np. gruszki lub brzoskwinie.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-07 17:56:00
    kropka75
    1
    Ale fajne! Dodaję do ulubionych.
    Na pewno zrobię. I drugie ze śliwkami - już czuję ten smak. )))
  • Eowina1818, 2010-01-14 19:48:29
    Eowina1818
    1
    oo jeszcze z serkiem homogenizowanym to nie próbowałam. Zazwyczaj robię takie zwykłe ciasto kruche, ale chętnie spróbuje!
    Bardzo dobre jest podane na ciepło z lodami albo z bitą śmietaną!
  • AgaZ, 2010-01-18 13:07:59
    AgaZ
    1
    Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję bo uwielbiam jabłka w takiej większej postaci.
  • Kaaarmelka, 2010-01-18 18:24:15
    Kaaarmelka
    1
    Uwielbiam jabłka z cynamonem. Przepis świetny, szczególnie, że jabłka w całości...
  • earring, 2010-01-30 17:14:20
    earring
    2
    Moja mama robi Nie wiem czy podobnie, bo to jej słodka tajemnica, ale jeśli te smakują tak jak mojej mamy, to ta skala ocen jest za mała
  • Martilla, 2010-02-17 12:44:43
    Martilla
    2
    Jabłka + cynamon i jestem w raju
    Pomijam tylko rodzynki których nie lubię.
  • anka_bunio, 2011-02-06 21:04:56
    anka_bunio
    1
    Przepyszne! Ja nie dodalam w ogole cukru i też wyszły smaczne. Oczywiscie to zależy od upodobań.
  • AgaZ, 2012-11-02 14:02:44
    AgaZ
    Ponieważ już raz oceniłam, teraz napiszę o samym przepisie.
    Ciasto wyszło mi trochę za rzadkie, ale myślę, że to nie jest problem, po prostu trzeba dodać więcej mąki. Zastanawiam się czy następnym razem po prostu nie dodać trochę mniej tłuszczu. Może wystarczy jedna kostka?
    Natomiast smak - niebo w gębie Naprawdę rewelacyjny deser dla kogoś kto jest maniakiem pieczonych jabłek.

    PS. ponieważ lubię choć delikatną słodycz ciasta, dodałam do przepisu 1/2 szkl. ciemnego cukru.
    Komentarz
  • AgaZ, 2012-11-02 14:15:37
    AgaZ
    Żeby nie być gołosłowną, zamieszczam zdjęcie, póki coś jest na blaszce
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem