Babka czekoladowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2009-10-24
  • Babka czekoladowa

Składniki:

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodawać po jednym jajku, a później stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą. Na końcu wlać mleko, wymieszać. Gotową masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45 min. Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy i posmarować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdobić płatkami migdałowymi.

    Śr. ocena: 3.86 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • nika135, 2009-12-03 15:58:56
    nika135
    6
    Bardzo łatwa do zrobienia babeczka. Tylko niestety babki mają tą tendencję,ze są suche ( mimo,ze zamiast margaryny/masła daje się olej ).
  • kasia.diet, 2009-12-15 21:20:02
    kasia.diet
    taka latwa a taka apetyczna
    czy zamiast czekolady sypkiej moze byc kakao nieslodzone?
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-01-02 01:09:51
    HAMALIELKA
    Mniami....wygląda przednio, smakowicie i jak u mamy.

    Nika135 - bo takie są własnie babki, dlatego zazwyczaj ciasto spozywane do kawy, herbaty czy jak kto lubi - mleka.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-09 00:59:47
    ewelline
    3
    przepyszna babeczka! i taka ładna ale ja bym tu poziom trudności oceniła na bardzo łatwy chociaż babki nie każdemu wychodzą
  • Eowina1818, 2010-01-14 19:36:59
    Eowina1818
    1
    Zdecydowanie brakuje mi w przepisie oleju, wypróbowałam już różne przepisy na babki i bez tego się nie obejdzie.
    No chyba, żebyś robiła babkę drożdżową ale wtedy drożdże i mleko do nich trzeba dodać.
  • kropka75, 2010-01-21 08:26:48
    kropka75
    2
    Fajny, prosty przepis. Mam nadzieję, że wyjdzie mi taka jak u mojej babci - niestety jej o przepis już zapytać nie mogę.

    Nie wiem co jest z tym olejem i suchością... Moja babcia nigdy nie dawała oleju do ciast, a jej babka była miękka, puszysta, pięknie wyrośnięta i wilgotna w środku. Mam nadzieję, że tajemnica nie w piecu, bo kafloka nie postawię, nawet dla tego smaku.
  • earring, 2010-01-22 17:29:02
    earring
    1
    Tak, prosty przepis, a wychodzą z niego cud, miód i maliny. Na pewno pyszna babka. Może wypróbuję, bo przyznam się, że nigdy nie robiłam babki :O
  • albin_ek, 2010-02-19 17:51:24
    albin_ek
    2
    bardzo prosty i fajny przepis... na pewno wypróbuje
  • HAMALIELKA, 2010-04-03 00:45:02
    HAMALIELKA
    4
    Zatem...Wypróbowałam ów przepis dnia dzisiejszego. Żałuje! Babka absolutnie mi nie wyszła, mimo,ze robiłam wszystko przepisowo. Pierwszy mankament - w spisie składników, nie ma nic o proporcjach mleka, więc musiałam sama te proporcje wytyczyć. Drugi - jajka. Całe? Tylko żółtka? Co z białkiem? Nic na ten temat nie zostało napisane, sama zastanowiłam się dopiero podczas wyrobu. Wrzuciłam całe - jak w przepisie. Ciasto piekło się godzine i 10 min!!!! I nie wiem czy i tak dość wystarczająco. Specjalnie nie urosło nadto i wygląda wizualnie gumowo.
    Reasumując - nie polecam. Szkoda
  • marissima, 2010-06-24 22:08:07
    marissima
    a już miałam ja robić robić bo tak smakowicie wygląda ale przeczytałam recenzje i sie nie skusze
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)