Szarlotka

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szarlotka

Składniki:

  • mąka pszenna [500 g]
  • margaryna [200 g] (lub masło )
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • ocet [2 łyżki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • cukier waniliowy [2 łyżeczki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • śmietana [0.5 szklanki] (gęsta 12-18%)
  • jabłka [1.5 kg] (na masę jabłkową)
  • cukier puder [2 łyżki] (na masę jabłkową)
  • cynamon [2 łyżki] (na masę jabłkową)
  • sok z cytryny [1 szt.] (na masę jabłkową)
  • bułka tarta [5 łyżek] (na masę jabłkową)
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem wymieszać. Dodać tłuszcz. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić . Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto wyłożyć na blachę równomiernie. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

Podpieczone ciasto równomiernie obsypać bułką tarta. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć zamrożone ciasto.

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Batida na święta!

Komentarze

  • ewelline, 2010-01-08 00:30:17
    ewelline
    w szarlotce ze zdjęcia jest ok 1 kg jabłek
    Komentarz
  • fionka88, 2010-01-08 01:39:39
    fionka88
    3
    wyrośnięta ale ładna!!! i na pewno smaczna jak każda szarlotka
  • ewelline, 2010-07-16 19:08:26
    ewelline
    dwa pozostałe zdjęcia są z tego samego przepisu, tylko zrobione innego z większa ilością jabłek
    Komentarz
  • gregoria, 2012-07-24 17:44:00
    gregoria
    2
    Zrobilam ja wczoraj i nie ma juz po niej sladu
    Przepyszna szarlotka i wygladala pieknie. Dzieki wielkie za przepis
  • tamistra, 2012-08-09 21:51:16
    tamistra
    0
    Dla mnie ciut mało slodka, ale to chyba wina jabłek (takie prosto z drzewa zawsze są trochę kwaskowate), więc następnym razem mocniej je posłodzę .
    Poza tym - wyszła idealnie - tak, jak lubię - jabłkowo, cynamonowo, chrupiąco... ^^ Dziękuję za przepis, nie raz do niego wrócę!
  • wyzgielicha, 2012-08-10 10:38:21
    wyzgielicha
    wygląda bardo apetycznie
    Komentarz
  • ewelline, 2012-10-06 18:29:08
    ewelline
    tamistra - to na pewno wina jabłek. Ja lubię z kwaśnymi jabłkami a jak mam takie mocno słodkie jabłka to nawet nie słodzę
    Komentarz
  • MARTA0000, 2012-10-28 17:20:44
    MARTA0000
    0
    Właśnie takiego przepisu szukałam na szarlotkę dodam dzisiaj jabłka prażone z Lidla bo są rewelacyjne do szybkiego przygotowania ciastcudowne ciasto.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem