Grochówka podhalańska

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-01-08
  • Grochówka podhalańska

Składniki:

Przygotowanie:

Groch zalewamy 2lzimnej wody i zostawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie gotujemy go. Często mieszamy, bo groch lubi przywierać do dna garnka, a pianę pojawiającą się zbieramy. Do gotującego się już grochu wrzucamy startą na grubej tarce marchewkę i pietruchę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Boczek wraz z cebulką i czosnkiem kroimy drobno w kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy do grochu. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Pod koniec gotowania na patelni na pozostałym tłuszczu z boczku robimy zasmażkę z mąki - można dodać trochę wody. Zagęszczamy nią zupę i chwilkę jeszcze gotujemy.
Podajemy na talerzu przyozdabiając natką pietruchy.
Życzymy Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • marissima, 2010-06-26 12:44:53
    marissima
    0
    dobrze napisany przepis na pyszna grochówkę
    właśnie mi się taka w garnuszku gotuje
  • Linusiaczek, 2010-12-28 02:23:14
    Linusiaczek
    Przepis bardzo przejrzysty, dobrze napisany a do tego bardzo prosty. Nawet osoba początkująca z łatwością sobie ze wszystkim poradzi
    Komentarz
  • zonka155, 2014-06-27 10:37:56
    zonka155
    0
    Bardzo dobry przepis, a grochówka pyszna.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe