Łosoś w sosie cytrynowym

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-01-08
  • Łosoś w sosie cytrynowym

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw robimy sos. Cytrynę po dokładnym umyciu i sparzeniu ścieramy dookoła na tarce. Wyjdzie z tego duża łyżka tartej skórki. I już pachnie w kuchni zjawiskowo... Resztę cytryny dokładnie wyciskamy i sok wlawamy do bulionu (1 szklanka) do tego wlawamy śmietankę, dodajemy startą skórkę i stawiamy na kuchence. Trzeba to wytrwale mieszać na malutkim ogniu aż płyn odparuje i zostanie mniej więcej połowa. Teraz wystarczy dosolić delikatnie do smaku.
Łososia solimy, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku. W zależności od wielkości trwa to ok 10-15 minut. Na ostatnie dwie minuty podkręcam gril a łososia wrzucam na najwyższe piętro piekarnika, zeby się ładnie zrumienił. Podajemy z cytrynowym sosem, zieloną sałatą. Świetnie smakuje tu podgrzany chlebek pita, ale z ryżem czy pieczonymi ziemniaczkami też daje radę.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • MWL, 2011-08-30 20:43:00
    MWL
    1
    Tego właśnie szukałem. Było pyszne. Z brokułem i ryżem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem