Pierogi z pieczarkami

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Farsz

Pieczarki obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzewamy odrobine masła i wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy. Podsmażamy aż soki wyparują po czym trzemy na tarce cebulę ( jesli ktos lubi cebule mozna drobno pokroic zamiast trzec).
Całośc smazymy, w zasazie dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Najlepiej żeby farsz był dośc suchy bo wtedy łatwiej kleic pierogi.
Opcjonalnie do farszu mozna dodać innych przypraw jak ktos lubi :)


Ciasto

Mąkę, szczypte soli mieszamy z wodą. Ciężko jest napiac jaka dokładnie jest ilośc wody bo robi się to "na oko". Proponuję do podanej ilości mąki dodać pół szklanki wody, Wyrobic ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, rozciagliwe ale nie klejące. Jesli czujemy, ze ciasto się rozrywa dodajemy troszke wody i znów wyrabiamy. tak samo odwrotnie, jesli czujemy, ze ciasto się klei podsypujemy maką.
Rozwałkowujemy ciasto dośc cienko za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

Na środek kółka nakładamy farsz ale nie za dużo żeby nie było trudności ze sklejeniem pierozków. Zlepiamy dokładnie dociskając żeby farsz nam nie uciekł podczas gotowania.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mozna dodać troszke masła do miski, żeby sie nie posklejały.

Jesli farszu nam zostanie to możemy dorobić trochę ciacha lub wykorzystać farsz na cos innego np. do zapiekanek :D


Mozna podawać polane własnej roboty smalcem lub po podsmażeniu ze śmietaną.

z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów zalezy jakiej wielkości kółka wykrawamy :)

Smalec
Nieduży kawałek słoniny tak z 10, 15 dk kroimy w drobną kostkę
w rondelku na małym ogniu doprowadzamy do roztopienia. Wrzucamy pokrojona w kostkę kiełbasę (np. toruńską) i pokrojoną cebulkę.
Cebulę wrzucamy jak już kiełbasa i skwarki ze słoniny zaczną sie rumienić, nie wczesniej bo nam się spali.
Całośc chwile jeszcze smażymy, cały czas mieszając (uwaga bo strzela)
Zostawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem z pierogami niewielką ilośc podsmażamy chwilke na patelni az smalec sie roztopi.

Smacznego

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-09 10:51:38
    kropka75
    Z pieczarkami jeszcze nie robiłam. Kocham pierogi, więc dodaję do ulubionych i niebawem zrobię.
    Komentarz
  • Wenila, 2010-01-12 01:00:04
    Wenila
    2
    szkoda, że na zdjęciu nie ma farszu...ale i tak zdecydowany plus za pomysł.

    Uwielbiam pieczarki...właściwie sama je sobie hoduję w piwnicy (tak, tak, jest to możliwe...zapytajcie w sklepach ogrodniczych...taki podkład plus ziemia to wydatek ok 20 zł, wiec biorąc pod uwagę odpowiednie podlewanie można sobie samemu "wyprodukować" pieczarki) za niewielka kase...a ile z tego satysfakcji...

    co do przepisu. Nie widze potrzeby robienia aż takiej miazgi. Ja lubie widzieć co jem, dlatego wystarczy pokroić w cienkie plasterki.

    Uwaga!! pieczarki wydzielają sporo soku/wody, dlatego do farszu można dodać bułki tartej

    i tak na koniec...co by kolorowo było, jak zawsze polecam posiekana natkę pietruszki, bo witamina C zawsze mile widziana

  • dudipopka, 2010-02-22 23:41:19
    dudipopka
    0
    super pomysł no i też lubie pieczarki
  • addicted to wizaz, 2010-02-28 16:17:37
    addicted to wizaz
    0
    Bardzo lubię pierogi z kapustą i grzybami, ale z pieczarkami jeszcze nie jadłam, więc już wiem co przy okazji muszę zrobić, tym bardziej, że pieczarki często goszczą w moim domu.
  • pysiamn, 2010-02-28 16:59:49
    pysiamn
    1
    Uwielbiam pierogi z grzybamiiiii i z kapustką....ostatnio nie miałam prawdziwych tylko pieczarki boskieeeeeee
    Pieczarki z cebulką jako farsz mniammmmmmm...
    Ja tylko czasem robię też farsz pieczarki + cebula + kapustka )))
  • Sheridans, 2010-02-28 20:52:43
    Sheridans
    1
    O niebo lepsze niz z kapusta,i jeszcze skwareczki,boskie
    !
  • laylaaa, 2010-02-28 22:05:19
    laylaaa
    0
    uwielbiam! mozna dodac jeszcze kukurydze i troche mozarelli do farszu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe