Risotto z pieczarkami

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Risotto z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Risotto z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Trochę podsmażyć i dodać pieczarki w plasterkach. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Jak pieczarki będą już miękkie zdjąć wszystko na talerz. Na patelnie znowu wlać oliwę i wsypać ryż. Smażyć aż się zeszkli. Dodać szklankę wody i gotować aż wyparuje. Dodać pieczarki i cebulę z talerzyka. Wlać szklankę gorącego bulionu (może być on zrobiony ze zwykłej kostki rosołowej) i gotować, aż wyparuje i tak robić z pozostałymi szklankami bulionu.

Ryż powinien być al dente, a jak jest jeszcze za twardy to trzeba dodać wody i gotować, aż będzie idealny.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • magdaka13, 2010-01-29 00:24:17
    magdaka13
    2
    Robie bardzo podobnie- choc polecam mocno doprawione.
  • hania811, 2010-02-01 10:57:34
    hania811
    3
    W końcu jakiś przepis na prawdziwe risotto
    Polecam dodać szafran namoczony wcześniej w wodzie i szklaneczkę wina białego wytrawnego
  • beata375, 2010-02-05 19:50:14
    beata375
    2
    Idealne risotto, robiłam je już kilka razy tylko ja pieczarki kroję w kostkę, wyśmienite!!!
    Ode mnie piąteczka za ten przepis.
  • kaleesi, 2013-08-07 17:31:40
    kaleesi
    Na prawdę pyszne i łatwe do zrobienia ! Polecam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem