Pasztet z cukini i szpinaku

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-01-08
  • Pasztet z cukini i szpinaku

Składniki:

  • cukinia [2 kg]
  • cebula [300 g]
  • bułka tarta [200 g]
  • jajka [6 szt.]
  • mleko [250 ml]
  • szpinak [400 g]
  • czosnek [4 ząbki]
  • masło [30 g]
  • margaryna [3 łyżki]
  • mięta [1 łyżeczka]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • gałka muszkatołowa [1 szczypta]
  • estragon [1 łyżeczka] (świerzy )

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinię opłukać i pokroić na talarki grubości 5-6mm. Zioła opłukać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać.

Cebulę i cukinię podsmażyć do miękkości na margarynie. Rozdrobnić widelcem, dodać odciśniętą bułkę, jajka, zioła, przyprawić solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową.

Szpinak opłukać i podsmażyć na margarynie mieszając, aż powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.

Foremkę wysmarować grubo margaryną, ułożyć połowę masy z cukini, na nią położyć warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukini. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej.
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni i piec 1 i 1/2 godziny. Po upieczeniu zdjęć folię, pasztet przestudzić i wstawić na 12h do lodówki.

Uwagi:
Mi najbardziej smakuje z sosem czosnkowym lub bazyliowym.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Popcorn - kalorie

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-08-05 17:51:01
    anka_bunio
    Dwa pytania: szpinak powinien być w liściach czy mrożony rozdrobniony?
    Na czym polega tutaj ta kąpiel wodna?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką