Pasztet z cukini i szpinaku

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-01-08
  • Pasztet z cukini i szpinaku

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinię opłukać i pokroić na talarki grubości 5-6mm. Zioła opłukać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać.

Cebulę i cukinię podsmażyć do miękkości na margarynie. Rozdrobnić widelcem, dodać odciśniętą bułkę, jajka, zioła, przyprawić solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową.

Szpinak opłukać i podsmażyć na margarynie mieszając, aż powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.

Foremkę wysmarować grubo margaryną, ułożyć połowę masy z cukini, na nią położyć warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukini. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej.
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni i piec 1 i 1/2 godziny. Po upieczeniu zdjęć folię, pasztet przestudzić i wstawić na 12h do lodówki.

Uwagi:
Mi najbardziej smakuje z sosem czosnkowym lub bazyliowym.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-08-05 17:51:01
    anka_bunio
    Dwa pytania: szpinak powinien być w liściach czy mrożony rozdrobniony?
    Na czym polega tutaj ta kąpiel wodna?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem