Ris a la mande czyli ryż z migadłami i sosem wiśniowym

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ris a la mande czyli ryż z migadłami i sosem wiśniowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ris a la mande czyli ryż z migadłami i sosem wiśniowym

Składniki:

  • ryż [125 g] (lub 1/2 szkl)
  • mleko [500 ml]
  • cukier [2 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 łyżka]
  • śmietana kremówka [500 ml]
  • sos wiśniowy [500 ml]
  • migdały [50 g] (posiekane)

Przygotowanie:

Ris a la mande (deser typowo świąteczny jedzony w Wigilię)

Jest to deser z ryżu i śmietany kremówki z migdałami i sosem wiśniowym.

* Do garnka wlać wodę na dno (ok 200ml).Zagotować i wsypać na to ryż.Zamieszać.Dodać 0,5 l mleka i gotować jakieś 10min na wysokim ogniu od czasu do czasu mieszając.Zmniejszyć ogień o połowę i dodać 2 łyżki cukry i 1 łyżkę cukry waniliowego.Na wolnym ogniu (bardzo małym) gotować ok 20 min mieszając,aby ryż się nie przypalił.
.Ryż musi być ciapkowaty.W Danii jest specjalny ryż do tego (wygląda jak taki do risotta),ale jak się nie ma takiego to można spróbować normalnego.Na koniec gotowania ogień dać na minimum i niech sobie chwilkę popyka.Cały czas pilnować aby się nie przypalił !!Odstawić do całkowitego ostygnięcia i dodać na koniec posiekane migdały.

* śmietanę 36% ubić na sztywno.Śmietanę połączyć z ostygniętym/zimnym ryżem.

* taką mieszankę włożyć do miski i do lodówki na jakiś czas aby schłodzić

* sos wiśniowy z wiśniami podgrzać,aby był lekko ciepły.Jak ktoś nie ma sosu typowo wiśniowego to może go zrobić z kompotu (zagęścić) lub z konfitury (rozrzedzić)


Deser robimy tak: na talerzyk kładziemy naszą schłodzoną masę i polewamy sosem wiśniowym

Deser bardzo dobry,ale i kaloryczny :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Sensuel, 2010-01-20 11:44:15
    Sensuel
    Doda,że jest to duński deser .Szkoda,że nie można edytować przepisów :/
    Komentarz
  • vild, 2010-06-30 15:22:27
    vild
    0
    dziwne, ze nikt nie zauwazyl tego prostego smacznego deseru.
    no i co z tego ze srodek lata a jak piszesz deser wigilijny
    zapewniam, ze w czerwcu tez mozna go zjesc ze smakiem tak jak ja
  • vild, 2010-06-30 15:33:27
    vild
    dodam, ze podobno do deseru wrzuca sie jeden caly migdal.
    jesli ktos na niego trafi przy wigilijnym stole to czeka go szczescie w nadchodzacym roku
    Komentarz
  • aldii, 2010-06-30 16:56:58
    aldii
    1
    Moja inspiracja na dzisiejsze popoludnie
  • ladyasia, 2013-02-25 19:59:55
    ladyasia
    0
    jak ktoś trafi na ten migdał, to dostaje specjalny prezent niespodziankę - uniwersalny - który jedna z osób kupiła

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe