Biszkopt rzucany o podłogę

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt rzucany o podłogę
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biszkopt rzucany o podłogę

Składniki:

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno.
Do białek dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach tak aby białka połączyły się z cukrem.
Do białek z cukrem dodajmy żółtka i mieszamy łyżką przelewając masę z dołu do góry,aby powietrze weszło w biszkopt.

NIE MIKSOWAĆ!!!! TYLKO MIESZAĆ!!!

Do masy dodajemy wcześniej wymieszane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia.Ja przesypuję ją przez sitko.
Powoli dodajmy mąki i cały czas mieszamy łyżką aż wszystko się dokładnie połączy.

Tortownicę 24cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku !!!

Biszkopt piec 30 min w 180C,lub w 160C jak jest z termoobiegiem.



Szukałam cały czas przepisu na idealny biszkopt do tortów.Ten wg mnie jest najlepszy.Mięciutki i puszysty.Nie zrobił mi się w nim komin termiczny tak jak w innych :)
Zawsze będę go stosowała jak tylko w cieście będzie wymagany biszkopt.

A teraz ciekawostka:
aby biszkopt nie opadł po wyjęciu z piecyka,rzucam tortownicą o podłogę :) i nie opada.Tak 30-40cm nad ziemią
Wcześniej pozostawiałam go na chwilę jeszcze w wyłączonym piecyku,ale pomimo wszytko temperatura nadal się w nim utrzymuje i ciasto podpieka troszkę.Dlatego stosuję metodę rzucenia nim o podłogę.
Tylko pamiętajcie o prawidłowym kierunku ;).Dno tortownicy/blachy powinno być skierowane do podłogi.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-01-08 19:05:45
    Sensuel
    Nie doszłam jeszcze do tego,gdzie tu edytować można przepis ;/.

    W przepisie jest 0,5 łyżki proszku do pieczenia,a ma być 0,5 łyżeczki.Jak odnajdę opcje edycji to poprawię )
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-08 20:02:59
    pysiamn
    1
    OMG slyszałam i czytałam ...o tym rzucaniu ...ale nigdy nie mialam odwagi ...przyznaje...ale Twoj wygląda bosko ...może następnym razem się skuszę :P
  • Sensuel, 2010-01-08 20:17:05
    Sensuel
    Gwarantuję,że nie opadnie !!!
    Komentarz
  • ijaa, 2010-01-09 01:07:09
    ijaa
    Nie powiem, zaciekawił mnie tytuł. Pierwsze słyszę i trochę mnie to przeraziło. Ale spróbuję I oczywiście zdam relację.
    Komentarz
  • kasiasiar, 2010-01-24 13:26:36
    kasiasiar
    2
    Ciekawe .Mi nigdy nie wychodza biszkopty, próbowałam różnych przepisów, pieknie wyrastaly ale póżniej mimo różnych sztuczek i tak opadały i robil sie mega zakalec. Wypróbuje sztuczki z rzucaniem na podlogę.Nie mam nic do stracenia
    5 za zaskakującą poradę i klarowny przepis
  • pusunia, 2010-02-08 10:23:18
    pusunia
    2
    to prawda że nie opada ten biszkopt bo taki biszkopt piekę już od dawna
  • zlosliwiec, 2010-02-08 11:28:45
    zlosliwiec
    Nazwa absolutnie bombowa! Naprawdę przez chwilę wierzyłem, że trzeba nim gruchnąć o podłogę!
    Komentarz
  • kalina121, 2010-02-08 13:40:45
    kalina121
    2
    5* można dać za samą nazwę-tak mnie to zaintrygowało że musiałam zobaczyć o co chodzi,mi biszkopty wychodzą różnie,ale mam ochotę spróbować zrobić wg.tego przepisu no i obiecam walnąć nim o podłogę.
    Mam nadzieję że mi wyjdzie,bo opis jest dokładny i przejrzysty.
  • 28nana, 2010-02-08 13:58:11
    28nana
    hmmmm.... kusi...

    taki rzut biszkoptem to jest coś...
    czuję tylko że u mnie przerodziłoby się to w zawody: kto dalej, kto wyżej... :P
    Komentarz
  • Umbra, 2010-02-08 14:31:18
    Umbra
    zaintrygowałaś mnie, na pewno wypróbuję!
    Komentarz
  • vesenka, 2010-02-11 22:19:16
    vesenka
    2
    Dobry przepis na biszkopt. Ale nie o to w nim chodzi. Ja robię bez mąki ziemniaczanej, ale zawsze rzucam o podłogę. Nauczyła mnie tego mama. I zawsze się udaje.
  • mooonik, 2010-03-15 14:57:39
    mooonik
    4
    To działa
    już kiedyś czytałam o tym sposobie, ale zwykle brakowało odwagi
    Sprawę, a raczej biszkopt wziął w swoje ręce mąż i rzucił ciachem na podłogę, nie powiem- przerażenie w moich oczach wielkie I jak się okazało- nic nie opadło, biszkopt zachował taki kształt jaki wyrósł w piekarniku
    Muszę sprzedać pomysł siostrze, która zawsze narzeka, że jej biszkopt opada
  • klada, 2010-06-03 00:40:58
    klada
    A biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, czy musi trochę polezec? I ile razy rzucic nim trzeba?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-03 07:24:42
    Sensuel
    Od razu wyciągasz.Nie musi tam "dochodzić".A rzucam tylko raz,bo więcej nie potrzeba
    Komentarz
  • mrrauu, 2010-06-08 18:08:55
    mrrauu
    1
    ciekawy sposób z tym rzucaniem
  • Sensuel, 2010-06-08 18:24:31
    Sensuel
    Nooo .Spróbujesz raz i będziesz chciała więcej .Ważne,że działa
    Komentarz
  • dzidzia_aim, 2010-06-12 16:26:45
    dzidzia_aim
    4
    Biszkopcik wychodzi pyszny, puszysty i najważniejsze, że naprawde NE OPADA PO RZUCENIU, jak dla mnie to cud bo zawsze wychodziły takie niziutkie że nie było szans przekrojenia na pół
  • katarzinka, 2010-06-16 08:36:30
    katarzinka
    1
    5 za radę o rzuceniu - biszkopt nie opada no i jest dobry
  • Sensuel, 2010-06-16 10:34:49
    Sensuel
    Dokładne....rzucisz raz i będziesz chciała ciągle rzucać .Fajna zabawa po trudach pieczenia
    Komentarz
  • Gosiaczek2507, 2010-06-25 17:59:31
    Gosiaczek2507
    2
    5 za przepis i radę. a mam go złapać w powietrzu czy ma spaść na ziemie??
  • Sensuel, 2010-06-25 19:47:04
    Sensuel
    Gosiaczku,jak tytuł "mówi" rzucić nim o podłogę.Ma uderzyć o ziemię .
    Ja ostatnio robiłam to o blat stołu i też nie opadł.
    Komentarz
  • Parvati, 2010-07-02 20:10:07
    Parvati
    Na pewno skorzystam z rady rzucania o podłogę jak będę piec taki biszkopcik.
    A może masz jakąś poradę na opadanie muffinek?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-03 08:54:47
    Sensuel
    No niestety nie.Muffinek nie robię,bo u mnie nikt tego nie je,a poza tym formy się nie dorobiłam jeszcze.Ale są fanki tych ciach to zapytaj ich.Ja niestety Ci nie pomogę
    Komentarz
  • gaga87, 2010-10-28 13:54:35
    gaga87
    Czy ktoś mi może napisać ilu centymetrowy biszkopt mniej więcej wychodzi z tego przepisu?

    Pomysł z tego co piszecie skuteczny, więc zamierzam wypróbować.
    Komentarz
  • marysia1581, 2011-05-13 11:15:41
    marysia1581
    2
    przetestowałam dziś to rzucanie blachą o podłoge i faktycznie nic nie opadł. Biszkopt idealny. Rewelacja. Wielkie dzięki za taką informacje!!!!
  • klaudens, 2012-01-02 18:12:49
    klaudens
    1
    To mój ulubiony przepis na biszkopt, ale mam inne proporcje.
  • pepita, 2013-05-11 10:14:48
    pepita
    0
    Idealny, i nie opadł rzeczywiście ! Rodzina była zachwycona. Mięciutki, pulchny, wyrośnięty.
  • Chorus, 2013-05-11 18:25:21
    Chorus
    0
    Powiem tylko, że rzucanie działa. I pochłania ^.^
  • MalaKuchareczka, 2013-09-19 10:13:58
    MalaKuchareczka
    0
    Powiem szczerze, że pierwszy raz wyszedł mi tak pyszny biszkopt! Mięciutki, puszysty a to rzucanie faktycznie działa oczywiście 5!
  • mitasa, 2013-09-28 14:06:50
    mitasa
    0
    Biszkopt wyszedł idealny ! Puszysty, odpowiednio słodki, pięknie wyrósł i po rzuceniu o podłogę... nie opadł ! To mój pierwszy w życiu biszkopt, ale już nie będę szukać innego przepisu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe