Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Rogaliki drożdżowe z powidłami

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z powidłami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z powidłami

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sobie składniki na ciasto na stolnicy.

Przyrządzamy roztwór z drożdży.Do ciepłego mleka (nie za gorącego bo drożdże nam nie wyrosną!!) dajemy cukier i drożdże.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Nastawiamy piekarnik 150st z termoobiegiem aby się nagrzał.

Sypiemy mąkę na stolnicę,dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i ugniatamy na piasek.Dodajemy cukier,jajka i roztwór z drożdży.No i zagniatamy na ciasto.dodajemy tyle mąki aby nam się nie kleiło do rak i było elastyczne.

Ugniecione ciasto wstawiamy do miski z zimną wodą i czekamy,aż wypłynie nasz topielec ;)

Jak ciasto wypłynie,wyciągamy je i dzielimy na 4 części.
Każdą z części będziemy rozwałkowywać na stolnicy posypanej mąką.Nasz placek dzielimy na ok 12 trójkącików,a na każdym z nich robimy po kleksie powideł,marmolady lub nutelli łyżeczką od herbaty.Ważne,aby nadzienie nie było zbyt rzadkie bo nam wyleci.

No i zawijamy nasze rogaliki.
Każdy trójkącik zawijamy od najszerszej jego części do najwęższej i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Pieczemy 15 min w 150st z termoobiegiem,a bez termoobiegu w 170st.

Najlepiej doglądać nasze rogaliki i jak będą rumiane to wyciągnąć z piecyka.

Jak ostygną to posmarować lukrem.
Z podanych proporcji wychodzi ok 46szt rogalików :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Komentarze

  • Pepus, 2010-06-13 11:58:16
    Pepus
    3
    Przepis jest bardzo łatwy, a rogaliki znikały zanim jeszcze wystygły na dobre. Smakują wyśmienicie.
    Z przyjemnością daję 5 gwiazdeczek.
  • dzidzia_aim, 2010-06-13 18:54:58
    dzidzia_aim
    3
    Te rogaliki przypominają mi dzieciństwo
  • Sensuel, 2010-06-13 23:08:07
    Sensuel
    Pepusku...cieszę się,że smakowały
    Komentarz
  • agnieszka09, 2010-06-16 16:07:45
    agnieszka09
    3
    te rogaliki robilam jeszcze przed siwetami))wlasnie Sensuel z Twojego przepisu...zrobilam z nadzieniem truskawkowym i z nutella....z dzemem o niebo lepsze)))
    rogale wyszly mieciutkie i ladnie wyrosly. w 100% polecam ten przepis
  • cherrylady94, 2010-06-29 21:27:11
    cherrylady94
    1
    Dziś zrobiłam - nawet babcia pochwaliła że dobre a ona jest doświadczoną kucharką ;-)
    Trochę chyba za długo trzymałam albo za dużo mąki dałam - bo były suche.... Ale to chyba moja wina bo robiłam ciasto bardzo chaotycznie xD
    Nie wiem nawet czy można zrobić mięciutkie i wilgotne rogaliki więc ode mnie max punktów
    Zrobiłam z powidłami śliwkowymi i trochę z nutellą.
  • Sensuel, 2010-06-29 21:38:03
    Sensuel
    No,jak babcia doświdczona kucharka pochwaliła tzn,że wykonałaś dobrą robotę .Bardzo się cieszę,że za pomocą mojego przepisu udało ci się zrobić coś dobrego
    Komentarz
  • Carrolyn, 2011-01-23 15:23:42
    Carrolyn
    1
    przepis rewelacyjny - dzięki śliczne za niego . Udało mi się je zrobić raz - dziś mam ambitny plan na zrobienie po raz drugi . Rogaliki wyszły naprawdę bardzo dobre . Dodałam powideł Łowicza - są trochę kwaskowate dzięki czemu nie było super słodko - czyli idealnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem