Rogaliki drożdżowe z powidłami

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z powidłami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rogaliki drożdżowe z powidłami

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sobie składniki na ciasto na stolnicy.

Przyrządzamy roztwór z drożdży.Do ciepłego mleka (nie za gorącego bo drożdże nam nie wyrosną!!) dajemy cukier i drożdże.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Nastawiamy piekarnik 150st z termoobiegiem aby się nagrzał.

Sypiemy mąkę na stolnicę,dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i ugniatamy na piasek.Dodajemy cukier,jajka i roztwór z drożdży.No i zagniatamy na ciasto.dodajemy tyle mąki aby nam się nie kleiło do rak i było elastyczne.

Ugniecione ciasto wstawiamy do miski z zimną wodą i czekamy,aż wypłynie nasz topielec ;)

Jak ciasto wypłynie,wyciągamy je i dzielimy na 4 części.
Każdą z części będziemy rozwałkowywać na stolnicy posypanej mąką.Nasz placek dzielimy na ok 12 trójkącików,a na każdym z nich robimy po kleksie powideł,marmolady lub nutelli łyżeczką od herbaty.Ważne,aby nadzienie nie było zbyt rzadkie bo nam wyleci.

No i zawijamy nasze rogaliki.
Każdy trójkącik zawijamy od najszerszej jego części do najwęższej i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Pieczemy 15 min w 150st z termoobiegiem,a bez termoobiegu w 170st.

Najlepiej doglądać nasze rogaliki i jak będą rumiane to wyciągnąć z piecyka.

Jak ostygną to posmarować lukrem.
Z podanych proporcji wychodzi ok 46szt rogalików :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Pepus, 2010-06-13 11:58:16
    Pepus
    3
    Przepis jest bardzo łatwy, a rogaliki znikały zanim jeszcze wystygły na dobre. Smakują wyśmienicie.
    Z przyjemnością daję 5 gwiazdeczek.
  • dzidzia_aim, 2010-06-13 18:54:58
    dzidzia_aim
    3
    Te rogaliki przypominają mi dzieciństwo
  • Sensuel, 2010-06-13 23:08:07
    Sensuel
    Pepusku...cieszę się,że smakowały
    Komentarz
  • agnieszka09, 2010-06-16 16:07:45
    agnieszka09
    3
    te rogaliki robilam jeszcze przed siwetami))wlasnie Sensuel z Twojego przepisu...zrobilam z nadzieniem truskawkowym i z nutella....z dzemem o niebo lepsze)))
    rogale wyszly mieciutkie i ladnie wyrosly. w 100% polecam ten przepis
  • cherrylady94, 2010-06-29 21:27:11
    cherrylady94
    1
    Dziś zrobiłam - nawet babcia pochwaliła że dobre a ona jest doświadczoną kucharką ;-)
    Trochę chyba za długo trzymałam albo za dużo mąki dałam - bo były suche.... Ale to chyba moja wina bo robiłam ciasto bardzo chaotycznie xD
    Nie wiem nawet czy można zrobić mięciutkie i wilgotne rogaliki więc ode mnie max punktów
    Zrobiłam z powidłami śliwkowymi i trochę z nutellą.
  • Sensuel, 2010-06-29 21:38:03
    Sensuel
    No,jak babcia doświdczona kucharka pochwaliła tzn,że wykonałaś dobrą robotę .Bardzo się cieszę,że za pomocą mojego przepisu udało ci się zrobić coś dobrego
    Komentarz
  • Carrolyn, 2011-01-23 15:23:42
    Carrolyn
    1
    przepis rewelacyjny - dzięki śliczne za niego . Udało mi się je zrobić raz - dziś mam ambitny plan na zrobienie po raz drugi . Rogaliki wyszły naprawdę bardzo dobre . Dodałam powideł Łowicza - są trochę kwaskowate dzięki czemu nie było super słodko - czyli idealnie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 5
    Muffinki czekoladowe z budyniem
  • Mniam: 43
    Ciasto Snickers
  • Mniam: 8
    Domowe hamburgery
  • Mniam: 8
    Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe z masą serową :D

Zamknij