Babka najzwyklejsza w świecie - niedrożdżowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka najzwyklejsza w świecie - niedrożdżowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka najzwyklejsza w świecie - niedrożdżowa

Składniki:

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek.I po jednym żółtku dodawać do ucieranego masła i cukru.Do masy dodawać przesianą makę i proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno i dodawać po trochu do masy.
Nie panikujcie,gdy ciasto przed dodaniem białka zacznie przypominać ciasto kruche :).Po dodaniu bialek wszystko się zmieni :).Jakby masa była zbyt gęsta,można dodać odrobinę mleka.Aromat dajemy na samym końcu...jaki się chce.
Ciacho wylać do formy babkowej z kominem wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.


Jak wystygnie to można polać lukrem,albo jakąś polewą.Do babki można dodać rodzynki,wiórki czekoladowe,skórkę z cytryny.

Piec 50 min w 180 st.

SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Sensuel, 2010-03-26 17:10:37
    Sensuel
    Mleko kokosowe wskoczyło z automatu :/.Ma być zwykłe mleko oczywiście
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-04-03 15:24:14
    Sensuel
    Dzisiaj właśnie robiłam babkę i musiałam ją trzymać w piecyku ok 90 min.Nie wiem od czego to zależy,że raz wystarczy godzina,a raz więcej.Także radzę sprawdzać patyczkiem po 1h.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe