Tort Czekoladowa Fantazja

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-01-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Czekoladowa Fantazja
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort Czekoladowa Fantazja

Składniki:

Przygotowanie:

Tort czekoladowa fantazja
Jeżeli ktoś szuka ciacha typowo czekoladowego to chyba znalazł.
Przepis dostałam od koleżanki.A ona ma go z gazety,niestety nie wiem z jakiej.Ja go zmodyfikowałam i tort zaserwowałam na imprezkę urodzinową męża.....zniknął błyskawicznie.


Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka i cukier i mieszamy łyżką.Jeżeli zajdzie potrzeba chwilkę pomiksować na najniższych obrotach.
Następnie dodajemy przesianą mąkę (mieszamy),mleko,majonez (mieszamy),kakao (mieszamy) i cynamon (mieszamy).W razie potrzeby chwilkę pomiksować na najniższych obrotach.
Na sam koniec dodajemy sodę i mieszamy wszystko razem z dołu do góry,aby wprowadzić powietrze w ciasto.

Tortownicę 24cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C przez 50 min lub w 160C jak z termoobiegiem również 50 min.

Do miseczki przekładamy nutellę i miksujemy chwilę na puszysta masę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Do śmietany dodajemy po łyżce nutelli i miksujemy.

Krem może być dość rzadki,ale bez obaw.Wystarczy wstawić go do lodówki na jakiś czas i zgęstnieje.

Cisto przekrajmy na 3 części jak ostygnie.
Wodę mieszamy z cukrem i spirytusem.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem.

Nasączamy pierwszy blat ciasta.
Kładziemy na niego dość obficie powidła.
Na powidła kładziemy rodzynki.
Kładziemy kolejny blat.
Nasączamy go.
Na blat kładziemy duuuużo kremu.
Jak zostały rodzynki to śmiało dodajemy.
No i trzeci blat.
Ja go tez nasączam trochę.
Na blat kładziemy krem i rozprowadzamy po całym cieście.

Musimy z tym kremem się trochę spieszyć,bo on szybko się topi!!!
No i ozdabiamy tort wg uznania.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • ewelline, 2010-01-09 01:17:16
    ewelline
    Pierwszy raz widzę majonez w przepisie na ciasto
    Komentarz
  • Osiak, 2010-01-09 11:27:04
    Osiak
    3
    O rany, wiedziałam zawsze że istnieje babka majonezowa, ale nie za bardzo mogłam sobie wyobrazić jak to smakuje. I nie wiem czy się odważę spróbować. Krem brzmi mi strasznie apetycznie- może dlatego że jestem miłośniczką czekolady? Ja jednak dodałabym trochę orzechów włoskich zamiast rodzynek aby lekką goryczką złagodzić tą słodkość Wolę bardziej wyważone smaki
  • Sensuel, 2010-01-09 15:24:07
    Sensuel
    Ja znajdę chwilę to wstawię przepis na zwykłą babkę majonezową.Jest bardzo dobra .Ale ten torcik śmiem twierdzić,że jest REWELACYJNY i nie raz robiłam na życzenie znajomych ).Nie ma cię co bać,tylko wypróbować !!
    Komentarz
  • mademoiselle karmel, 2010-02-13 14:40:07
    mademoiselle karmel
    nie wyszło mi...
    nie oceniam bo może to kwestia wykonania.
    ciasto robiłam dwa razy i ani za pierwszym, ani za drugim razem nawet nie wyrosło. znaczy się wyrosło ale opdało jeszcze w piekarniku. w końcu zrobiłam zwykły biszkopt.
    masa też mi nie wyszła. śmietanę ubijałam i ubijałam... w końcu zesztywniała. dodałam zmiksowaną nutelle. rzedziutkie. więc włożyłam do lodówki. na godzinę, dwie, trzy. dalej rzedziutkie.
    jakoś tam wysmarowałam ten biszkopt ale i tak mi się wszystko rozlało.
    najwyraźniej nie mam talentu do robienia tortów.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-13 20:33:15
    Sensuel
    Mnie to ciasto zawsze wychodzi.Raz nawet robiłam w wersji WHITE i zamiast nutelli dałam rozpuszczoną białą czekoladę.Mnie ciasto mało kiedy opadają,no chyba że sernik :/.
    Krem na początku faktycznie jest trochę rzadki,ale potem gęstnieje w lodówce i można śmiało smarować.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe