TROCINIAK

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TROCINIAK
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! TROCINIAK

Składniki:

Przygotowanie:

UWAGA! Składniki są podzielone na "kategorie", przy niektórych z boku widnieje uwaga na ten temat.
(skł. na ciasto, skł. na krem, skł. na masę jabłkową, wierzch)

1. Z podanych składników ubijamy ciasto i pieczemy biszkopt.

2. z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szkl i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie, ucieramy z masłem.

3. W 1 l wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 5 startych jabłek i mieszamy.

4. Biszkopt smarujemy połową masy budyniowej, wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy

5. Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Studzimy.

6. Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wykładamy drugą połowę masy budyniowej i posypujemy zimnym kokosem z cukrem.

Uwagi:
* w przepisie jest masa budyniowa, przy czym samodzielnie gotuje się budyń i ja polecam tak zrobić. Powodem jest to, że ta masa budyniowa wychodzi dość słodka, słodsza niż zwykły budyń, ale w całości już tego tak nie czuć, bo tą słodkość neutralizują kwaśne jabłka. Ale to już jak kto woli.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem