BISZKOPT Z MASĄ ZE ŚMIETANY I Z OWOCAMI

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-01-09
  • BISZKOPT Z MASĄ ZE ŚMIETANY I Z OWOCAMI

Składniki:

Przygotowanie:

Wykonanie:
1. Białka ubijamy mikserem, do sztywnej piany dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie ubijając dalej dodajemy po jednym żółtku.

2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszamy.

3. Przekładamy do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem. Blaszka ma mieć średnicę ok 28cm

4. Pieczemy w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, ok. 30-40 min.

5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika gorące ciasto. Odpinamy brzeg gorącej formy. Przekrajamy GORĄCE ciasto na dwie części. Dół ciasta zostaje w blaszce. Na gorące ciasto wylewamy śmietanę. Rozsmarowujemy równo śmietanę i nakładamy górną warstwę ciasta lekko przyciskając. Z ilością śmietany nie należy przedobrzyć, proporcje są tu bardzo ważne :)

6. Na ostudzone już ciasto wykładamy truskawki jedna obok drugiej i zalewamy galaretką. Czekamy aż stężeje i później delektujemy się pysznym ciastem :)

Przepis znalazłam kiedyś na portalu Wielkie Żarcie i do dziś gości w moim domu :)
Dla niedowiarków - to ciasto wychodzi naprawdę pyszne! Sama nie chciałam wierzyć, że zwykła śmietana może zamienić się w krem! Polecam spróbować, można z innymi owocami - np. z brzoskwiniami z puszki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe