BIAŁKOWIEC Z KOKOSEM/MAKIEM (SZKLANKOWIEC)

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BIAŁKOWIEC  Z KOKOSEM/MAKIEM (SZKLANKOWIEC)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! BIAŁKOWIEC  Z KOKOSEM/MAKIEM (SZKLANKOWIEC)

Składniki:

Przygotowanie:

1) Margarynę rozpuścić.
2) Mak, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać, dodać rozpuszczoną margarynę.
3) Z białek ubić pianę na sztywno dodać do wymieszanych produktów (delikatnie – łyżką).
4) Dodać kilka kropel aromatu cytrynowego, lub skórkę z cytryny.
5) Ciasto przełożyć do formy keksowej wysypanej bułką tartą.
6) Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni, ok. 45 min.


Uwagi:
Zamiast maku do ciasta można dodać kokos w tej samej ilości, jednak zaleca się wówczas zmniejszyć ilość margaryny do ¾ kostki.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • alkamor, 2010-03-24 22:29:01
    alkamor
    0
    jadłam podobne i pycha!!musze zrobić!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem