Grahamki Malinki

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, dieta Montignaca , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grahamki Malinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grahamki Malinki

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis zgodny jest z metodą odżywiania Montignaca (fazą I i II). Jeśli nie mamy fruktozy można ją zastąpić cukrem, a maślankę oliwą z oliwek lub olejem - są również pyszne ale nie zgodne z Montignaciem.

Z podanej ilości powstaje 12 małych bułeczek, to zależy jaką wielkość lubimy.


Można wyrobić w maszynie do chleba na programie wyrabianie ciasta:

Wlewam wodę i maślankę, wsypuję fruktozę i sól, dosypuję mąkę razową i drożdże. Najlepsza moim zdaniem jest firmy Heliant do kupienia w Auchan. Jak ciasto się wyrobi, to formuję bułeczki - my lubimy mniejsze około 5 cm. Żeby nie przylepiały się do rąk mocze ręce w letniej wodzie. Blaszkę obkładam papierem do pieczenia. Układam bułeczki i piękę w temp. 150 stopni 20 minut z termoobiegiem. Potem na 5 minut włączam opiekanie górne, żeby przyrumienić skórkę.

Wyrabianie ręczne.

Wsypuj wszystkie składniki do miski i wyrabiam drewnianą łyżką ok 15 minut, aż ciasto samo odchodzi od łyżki. Zostawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie to postępuję jak w przepisie z wyrabiania z maszyny.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • pysiamn, 2010-01-09 15:08:03
    pysiamn
    2
    Malinko ty kusicielkoooooo :P
    Daję 5 bo wyglądają smakowicieeee i uwielbiam grahamkiii i ciemne chlebki i bułeczki
    Muszę rozejrzec się za tą super maszyną
  • Ashira, 2010-01-09 16:19:45
    Ashira
    na pewno wypróbuję, bo wyglądają bardzo kusząco a ja mam ostatnio fazę na samodzielne pieczenie chleba i bułek
    Komentarz
  • znikajac, 2010-05-31 15:05:36
    znikajac
    Ani ja ani moja mama nie wiedziałyśmy, że można zrobić jakiekolwiek bułki czy chleb bez maszyny Wypróbuję z wielką chęcią ten przepis, jeżeli dostanę gdzieś mąkę razową i fruktozę... gdzie to dostać? U mnie w mieście tylko Biedronka z hipermarketów, a sklepu ze zdrową żywnością brak
    Komentarz
  • malinka118, 2010-05-31 15:19:36
    malinka118
    znikajac fruktoze możesz zastąpić 3 łyżeczkami cukru. Ja fruktozę i mąkę kupuję w kauflandzie i sparze, ale też w małym sklepiku osiedlowym. Poszukaj może Twoje sklepiki Cie pozytywnie zaskoczą
    Komentarz
  • addicted to wizaz, 2010-05-31 20:48:41
    addicted to wizaz
    1
    Zrobiłam grahamki z cukrem i oliwą z oliwek i niczego im nie brakowało Ostatnio udało mi się kupić fruktozę w Realu, więc przy najbliższej okazji dodam zamiast cukru.
    A i jeszcze dodam, że zarówno grahamki jak i chlebki z przepisu malinki wyrabiam ręcznie i wcale nie jest to aż tak pracochłonne jakby się wydawało - a może to po prostu moja chęć na pełnoziarniste wypieki
  • znikajac, 2010-06-02 21:20:55
    znikajac
    Ja dziś kupiłam glukozę, nadaje się, czy lepiej cukier? Mam też mąkę żytnią typ 750 chyba, i mogę ją dodać zamiast razowej?
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-02 21:31:36
    malinka118
    Z glukozą nie próbowałąm, chyba lepiej dać cukier, a mąka się nada - będą bardziej puszyste, ale niezgodne z Montignackiem.
    Komentarz
  • znikajac, 2010-06-02 21:39:05
    znikajac
    To akurat mi nie przeszkadza Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że jutro rano wchrupię się w tą bułeczkę!
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-08-16 12:51:51
    anka_bunio
    3
    Mam dwie lewe ręce do pieczenia bułek - i tym razem także średnio mi to ciasto wyrosło. Bułki są jednak smaczne, nie ma zakalca (hurra!), ale smak trochę zbyt wyrazisty (za dużo soli i cukru dla moich kubków smakowych).

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem