Ciasto naleśnikowe do smażenia bez tłuszczu

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2009-10-29
  • Ciasto naleśnikowe do smażenia bez tłuszczu

Składniki:

Przygotowanie:

Obie mąki wymieszać i przesiać. Ciasto przygotować jak wyżej dodając olej. Patelnię rozgrzać i przed wlaniem pierwszej porcji ciasta lekko posmarować tłuszczem. Następne naleśniki smażyć bez tłuszczu, pamiętając aby patelnia była mocno rozgrzana.

Podpowiedzi:
- Jeśli do ciasta dodamy szczyptę cukru albo część mleka zastąpimy wodą mineralną lub przygotowując ciasto, najpierw dodamy żółtka, a na koniec pianę ubitą z białek, naleśniki będą chrupiące
- Do ciasta na naleśniki pikantne można dodać przetarte suszone zioła lub starty parmezan, a na słodkie – zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe.
- Naleśników można usmażyć więcej i po wystudzeniu zamrozić – każdy placek przekłada się wyciętymi krążkami pergaminu i po włożeniu do torebki zamraża. Można także wystudzone naleśniki ciasno zwinąć, cienko pokroić i dodać do czystej zupy lub zamrozić.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Wojtusia, 2010-03-04 16:12:36
    Wojtusia
    1
    Bardzo fajny przepis, a jeszcze lepsze rady. Nie przyszło mi do głowy, że naleśniki można mrozić

    A czemu olej sojowy? on lepszy będzie do takich naleśników? I jakie zadanie ma mąka ziemniaczana w tym przepisie? Nie dodawałam nigdy...
  • Wojtusia, 2010-03-04 16:13:35
    Wojtusia
    To chyba bez znaczenia jakim olejem posmaruję patelnię? czy się mylę...
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-09-06 18:05:12
    anka_bunio
    2
    Nie są tak smaczne, jak klasyczne naleśniki, ale masz u mnie wielki plus za dietetykę. Ja zrobiłam z 2 jajek, bez soli i cukru. Ciekawie smakuje też olejem arachidowym zamiast sojowego

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe