Ciasto naleśnikowe do smażenia bez tłuszczu
Składniki:
- mąka pszenna [20 dag]
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- woda mineralna
- mleko [0.5 szklanki]
- olej sojowy [5 łyżek]
- sól
- cukier
- jajka [3 szt.]
Przygotowanie:
Obie mąki wymieszać i przesiać. Ciasto przygotować jak wyżej dodając olej. Patelnię rozgrzać i przed wlaniem pierwszej porcji ciasta lekko posmarować tłuszczem. Następne naleśniki smażyć bez tłuszczu, pamiętając aby patelnia była mocno rozgrzana.
Podpowiedzi:
- Jeśli do ciasta dodamy szczyptę cukru albo część mleka zastąpimy wodą mineralną lub przygotowując ciasto, najpierw dodamy żółtka, a na koniec pianę ubitą z białek, naleśniki będą chrupiące
- Do ciasta na naleśniki pikantne można dodać przetarte suszone zioła lub starty parmezan, a na słodkie – zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe.
- Naleśników można usmażyć więcej i po wystudzeniu zamrozić – każdy placek przekłada się wyciętymi krążkami pergaminu i po włożeniu do torebki zamraża. Można także wystudzone naleśniki ciasno zwinąć, cienko pokroić i dodać do czystej zupy lub zamrozić.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kruche ciasto z czereśniami
Komentarze
A czemu olej sojowy? on lepszy będzie do takich naleśników? I jakie zadanie ma mąka ziemniaczana w tym przepisie? Nie dodawałam nigdy...