chlebek

autor: , kategoria: chleby, kuchnia polska , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! chlebek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! chlebek

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Gdy się roztopią, wlać wodę.

Rozczyn wlać do mąki z solą.

Ciasto wyrobić i zostawić na 5-10 min do wyrośnięcia.

Formę wysmarować olejem i posypać mąką, a następnie wlać ciasto. Wierzch posypać ziarnami np. słonecznika.

Piec w temperaturze 150-200 stopni (najlepiej w piekarniku z termoobiegiem), przez 50-60min.


Chlebek ze zdjęcia to pierwsze próby, gdy całość ciasta została podzielona na 2 blaszki. Zapewniam, że normalnie z tych proporcji chlebek wychodzi wysoki i smaczny. Niestety nie mam innego zdjęcia do zamieszczenia, dlatego też dodaję to.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • magdaka13, 2010-01-15 10:29:43
    magdaka13
    A jaka to ma byc maka? zytnia, tortowa?
    Kiedys robilam chlebek zytni-wyszedl przedni..a na twoj ostrze sobie zeby...
    Komentarz
  • gaga87, 2010-01-15 11:08:06
    gaga87
    ojej... nie wiem jak to się stało, jestem pewna, że to pisałam, zresztą część tej informacji jest.

    CHODZI O TYP MĄKI "550" !!
    (gdyby moderator mógł dopisać tą informację przy mące byłabym niezmiernie wdzięczna jakiś chochlik musiał usunąć... )

    Jest to mąka pszenna, nie ma chyba żytniej takiego typu...

    Ciężko ją dostać w normalnych mniejszych sklepach, na pewno jest w Tesco - sama tam kupuję.

    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem