Kluski z dziurką

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski z dziurką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski z dziurką

Składniki:

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Nie powinny jednak być rozgotowane.

2. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy i przeciskamy ciepłe przez praskę.

3. Zostawiamy masę ziemniaczaną by trochę ostygła, jednak nie za bardzo, by później dobrze rozpuściło się w niej masło. Należy ostudzić tak, by swobodnie można było ugniatać rękami.

4. Jeszcze ciepłą masę wyrównujemy w misce, bądź garnku. Dzielimy na 4 części i wyciągamy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - tyle by całkiem zapełniła "lukę". Wyciągnięte ziemniaki dodajemy spowrotem!

5. Dodajemy miękkie masło, żółtko i sół. Ugniatamy do gładkości.

6. Z ciasta formujemy kuleczki (leciutko spłaszczamy) w środku których robimy palcem dziurkę.

7. Wodę solimy i gotujemy. Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do wrzącej wody szybko mieszając. Woda powinna się leciutko gotować. (dzięki temu zabiegowi kluski się nie rozpadną, będą puszyste i zwarte ;) )

8. Wrzucamy kluski do wody, mieszając by nie przywarły do dna. Zazwyczaj wszystkie kluski gotuje się do wypłynięcia na wierzch wody. Te również. Najlepiej spróbować czy są już gotowe.

9. Najlepiej podawać z podsmażoną cebulką (jak na zdjęciu) lub z mięskiem, sosem mięsnym i kapustą czerwoną (wówczas sos fantastycznie wypełnia dziurki w kluchach).

    Śr. ocena: 4.38 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Ashira, 2010-01-09 19:28:19
    Ashira
    1
    bardzo dobry i dokładny przepis na kluski
    to smak mojego dzieciństwa
    są bardzo dobre z cebulką albo z gulaszem mięsnym...
    piękne zdjęcie, aż dostałam ślinotoku
  • marricka, 2010-04-30 12:31:08
    marricka
    0
    czy to przepis na tzw. kluski śląskie? Na to mi wygląda, ale w przepisie jaki znam, stosuję od lat, znajdują się tylko dwa składniki - ziemniaki i mąka ziemniaczana Przepis mam od babci ślązaczki, więc ufam mu bezgranicznie ;-)
    ale przepis ciekawy!
  • gaga87, 2010-05-05 00:17:55
    gaga87
    nie, nie jest to przepis na kluski śląskie.

    wiem jak wyglądają tradycyjne kluski śląskie, dlatego też celowo nie dałam tejże nazwy, tylko kluski z dziurką.

    Twoja ocena więc nie jest miarowa, bo jak widać oceniłaś kluski śląskie, a nie przepis, który zaproponowałam...
    Komentarz
  • Ieka, 2010-08-11 17:46:55
    Ieka
    0
    pychota mmm.. właśnie biorę się za nie
  • Ieka, 2010-08-11 19:02:30
    Ieka
    jejku Gaga są pyszniutkie !!już drugą porcję wcianam
    Komentarz
  • gaga87, 2010-08-11 22:14:51
    gaga87
    Super, że smakują
    Ja korzystam tylko z tego przepisu i już go nie zmienię, bo pyszniejszych nie jadłam niż właśnie te
    Komentarz
  • Veilla, 2011-07-08 12:27:56
    Veilla
    0
    Chyba kiedyś się skusze je zrobić ze względu na to, że jadłam kiedyś takie ze sklepu ale domowe są zawsze najlepsze i nikt mi nie wmowi inaczej.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe