torcik RAFAELLO

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! torcik RAFAELLO
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! torcik RAFAELLO

Składniki:

  • jajka [4 szt.] (składniki na biszkopt)
  • mąka pszenna (niepełna szklanka)
  • cukier (troszkę podnad pół szklanki)
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • olej [1 łyżka]
  • woda [1 łyżka] (letnia, przegotowana)
  • śmietana kremówka [0.5 l] (36% lub 30% + śmietanfix)
  • czekolada biała [2 szt.]
  • kokos [200 g]
  • dżem (wiśniowy)
  • fix do śmietany [2 op.] (np. Śnieżka, bita śmietana w proszku)

Przygotowanie:

Wykonanie biszkoptu:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę mikserem,
następnie dodawać cukier miksując, dalej dodawać po żółtku, olej, wodę.

2. W osobnej miseczce wymieszać mąki i proszek - dodawać po troszkę delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby biszkopt nie opadł.

3. Wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.175 stopni aż urośnie i się zarumieni ok.20 min. Nie otwierać w trakcie pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić tam ciasto jeszcze ok 10 min.

4. Jak ostygnie nasączyć: 4-5 łyżek soku z cytryny, 2,5 łyżki cukru, 6 łyżek alkoholu, 8 łyżki wody przegotowanej.

5. Biszkopt posmarować dżemem wiśniowym przed nałożeniem masy rafaello .

Wykonanie masy:
1. W misce na parze rozpuścić połamane czekolady mieszając cały czas. Można rozpuścić w mikrofali, jednak ja robię to tradycyjnie.

2. Gdy ostygną wlać śmietanę i miksować (najlepiej w wysokim naczyniu, bo bardzo pryska). Dodawać sypkie śmietany (śnieżki) i ewentualnie smietanfix w przypadku użycia śmietany 30%, wsypać ok. 150 g kokosu, cały czas miksując.

3. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem wiśniowym, równo rozsmarować i posypać pozostałym kokosem ok. 50 g.

4. Ciasto nadaje się do krojenia najlepiej na drugi dzień, gdy postoi w lodówce.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Gotujmy Maliny pod kruszonką

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-09 17:53:58
    delightful_girl
    Ale to świetnie wygląda. Trzeba spróbować
    Komentarz
  • 28nana, 2010-01-09 18:36:31
    28nana
    nie umiem piec biszkoptów - po za tym mój piekarnik nadaje się jedynie do zapiekanek ( pali od spodu )

    jeśli dojdzie do wykonania tego ciacha przeze mnie ale wykorzystam samą masę i będę używać biszkoptu sklepowego

    gwiazdki przyznaję za:
    zdjęcia home made
    dokładny opis produkcji i postprodukcji
    Komentarz
  • astronomka, 2011-06-11 16:42:26
    astronomka
    0
    Zrobilam i musze przyznac ze pychaaa Koledzy nie mogli sie nachwalic.. Jednak biszkopt wzielam kupny, gdyz nie umiem piec. Do tego dodalam owocową "wstawke" maliny + źelatyna. Nie było przez to mdle, a nabralo ciekawego smaku.

    Spód- zwykły jasny biszkopt, na to wstawka owocowa, pozniej biszkopt czekoladowy, krem z Twojego przepisu, kolejny biszkopt czekoladowy i duzo kremu na góre i boki.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem