Sałatka z zupek chińskich

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia polska , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z zupek chińskich
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z zupek chińskich

Składniki:

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Można dodać jakąś przyprawę, by miała bardziej intensywny smak.

2. Zupki kruszymy na drobne kawałki, dodajemy wszystkie przyprawy, jednak BEZ OLEJU!
Zalewamy szklanką wrzątku i czekamy aż napęcznieje. Makaron weźmie spokojnie taką ilość wody w całości i będzie miękki.

3. Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę. Kapustę również w paseczki (tak jak zwylke do sałatek :P )

4. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonezu. Można doprawić do smaku - mnie zazwyczaj wystarcza tylko pieprz.

Najlepiej zostawić na troszkę w lodówce, żeby się przegryzło.

Smacznego! :)


Przepraszam za słabą jakość zdjęcia. Niestety nie posiadam innego.
Zapewniam, że sałatka świetnie smakuje i znika w oka mgnieniu, mimo że ludzie sceptycznie do niej podchodzą słysząc z czego jest wykonana ;)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-09 18:19:56
    28nana
    2
    wow...
    takie cóś to ja się nie spodziewałam ...

    nie jestem zwolenniczką zupek chińskich... bo dla mnie to za bardzo chemią trąci...ale tu czuje sie zaintrygowana...zaniepoko jona... no ciekawe, no...

    powiem tak: sama się raczej nie zdecyduję.. ale podeślę koleżance, ona testuje wszystko

    uwaga: powyższe gwiazdki zostały przyznane za odwagę w kompozycji składników
  • gaga87, 2010-01-10 23:33:17
    gaga87
    oczywiście wiadomo, że są gusta i guściki, ale bardzo wielu osobom ta sałatka smakuje

    wiadomo, że zupki to niestety chemia... ale raz za jakiś czas (z dodatkiem zdrowszych składników tj. warzyw... )
    Komentarz
  • earring, 2010-01-20 20:56:05
    earring
    2
    Zupki chińskie to trucizna. Niestety smaczna trucizna... A w tym zestawieniu to po prostu smakowy szoook! Wszystkie składniki pysznie zestawione. I tak oryginalny przepis, że zaintryguje wszystkich nawet największych niejadków (a z niejadkami ja mam dużo do czynienia).
  • kika171, 2010-01-21 18:58:57
    kika171
    2
    wszystko jest dla ludzi (z umiarem )

    ja osobiście polecam dodać jajka do sałatki.

    Makaronu nie zalewam wrzątkiem, a po dodaniu majonezu sałatkę wstawiam na kilka godz do lodówki dzięku czemu makaron "mięknie" a nie jest "ciapowaty"
  • daget, 2010-11-08 14:54:53
    daget
    1
    Bardzo oryginalne smakowo, do jej robienia zawsze biorę ostre zupki. Makaronu nigdy nie zalewam wrzatkiem tylko pozostawiam do zmięknięcia po dodaniu majonezu. Wiadomo, zę wtedy nalezy cierpliwie poczekać gdyż od razu nie nadaje się do jedzenia. Od czasu do czas moża pozwolic sobie na taki eksperyment na stole i zaskoczyc rodzine oraz gosci.
  • mesta93, 2010-11-08 16:02:05
    mesta93
    1
    szczerze mówiąc to zaciekawiłaś mnie tym przepisem. Sama często eksperymentuje w kuchni ale na coś takiego jeszcze nie wpadłam. Zrobiłam ją gdy wpadła rodzinka i wszystkim bardzo smakowało
  • jola0078, 2011-12-21 18:52:52
    jola0078
    1
    od lat robię taką sałatkę, jednak nie dodaję fasoli z puszki, tylko jajka na twardo i czasem zamiast papryki w strąkach daję konserwową. sałatka jest bombowa

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem