Papryka faszerowana

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-09
  • Papryka faszerowana

Składniki:

  • mięso mielone [500 g] (ja łącze mięso drobiowe z nie tłustym wieprzowym)
  • pieczarki [750 g]
  • cebula [2 szt.] (średniej wielkości)
  • czosnek [2 ząbki]
  • sos pomidorowy [1 szt.] (jeden słoik sosu pomidorowego, wg uznania, ja lubię Knorra typu do spaghetti, jak mam więcej czasu sos robię samodzielnie:))
  • papryka [8 szt.] (wybieramy raczej większe papryki i zwracamy uwagę by były w miarę foremne i miały równy spód by prosto stały)
  • ser żółty (wg uznania, starty do posypania)
  • sól (do smaku)
  • przyprawa do grilla (do smaku)
  • oliwa (do smażenia)
  • ryż [0.5 szklanki] (do 1 szklanki)
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz (kolorowy, świeżo mielony)

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obieramy, siekamy drobno (ja używam do tego blendera) i podsmażamy na rumiano na oliwie.
W międzyczasie siekamy także drobno pieczarki, dokładamy do cebuli i smażymy dalej razem. Solimy i pieprzymy świeżym pieprzem wg. uznania.
Ostawiamy.
Mięso mielone smażymy z dodatkiem ziół prowansalskich, bazylii, oregano i przyprawy do grilla.
Odstawimy.
W międzyczasie gotujemy ryż, na sypko.
Łączymy powyższe składniki i "scalamy" je sosem pomidorowym.

Z papryk odkrawamy góry z ogonkami, wydrążamy nasionka i porządnie myjemy.

Faszerujemy papryki ciepłym farszem, troszkę uklepując. Jeśli będziemy używać sera zostawiamy troszkę miejsca u góry.

Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stop. około 40 min. (papryka powinna być średnio-miękka).
Przed wyjęciem posypujemy jeszcze serem żółtym i na moment zostawiamy w piekarniku, by ser stopniał.

Nakładamy na talerz i zajadamy:)
SMACZNEGO!:)

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gruszki z serem pleśniowym

Komentarze

  • hihi, 2010-01-10 08:39:36
    hihi
    0
    Ja robię papryki faszerowane w wersji "orientalnej" z dodatkiem cynamonu w farszu, bez ryżu i pieczarek, a sos pomidorowy zawsze robię sama z pomidorów

    Ale to zapowiaga się rewelacyjnie, szczególnie interesuje mnie mieszanka mięsa mielonego drobiowego i wieprzowego! Muszę wypróbować!!
  • kulbit, 2010-01-10 15:51:08
    kulbit
    dziękuję za miłe słowa
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-13 14:12:56
    kropka75
    2
    U mnie w domu to się nazywa "gołąbki w papryce".
    Bardzo smaczne i szybsze niż tradycyjne nadziewanie parzonej wcześniej kapusty.

    Smaczne danie i dobry przepis.

    Mnie tylko wadzi to że papryka ma skórkę, która odchodzi czasem po upieczeniu, ale to już Ci pisałam. Takie moje małe zboczenie. I nie ma związku z przepisem... Może kiedyś natura obmyśli papryki bez skórek to będę wyła do księżyca z radości.

    Ja robię z samego wieprzka, z łopatki albo szynki, czyli z chudzizny takiej. I nigdy nie używałam tu przyprawy do grilla... zaintrygowałaś mnie.
  • kulbit, 2010-01-14 12:42:18
    kulbit
    Dzięki Kropka

    Ja tez wolałabym paprykę bez skórki Dziwne jest to, że raz mi ta skórka odłazi a raz nie.. nie wiem czy to zalezy od rodzaju papryki..

    Wieprzyka tez biorę z łopatki lub szynki jak Ty

    Grill ładuje prawie do wszystkiego
    Choć od pewnego czasu starm się go ograniczać i zastępować zestawem własnych mieszanek przypraw..
    ale bardzo go lubie..

    Ostatnio kupiłam przyprawę grill bez sztucznych dodatków, na takim targu z ekożywnością I na razie ja stosuje
    Komentarz
  • magdaka13, 2010-01-22 18:14:32
    magdaka13
    0
    Dobrze napisany przepis, wszystko prosto ,latwo i przyjemnie. Robie bardzo podobnie - choc nie dodaje przyprawy do grilla - tylko duzo ostrej papryki.

    Faktem jest,ze potrawa dosc pracochlonna - ale u nas podawana nie raz stanowila danie na proszony obiad i wszyscy jedli ze az im uszy sie trzesly
  • blue_apple, 2010-03-27 21:35:59
    blue_apple
    0
    moja mama często przyrządza podobne cudo, także z "mieszanego" mięsa mielonego - bo córka preferuje drób i czasem daje się tylko troszkę oszukać z mieszanką mięsną

    paprykę pieczemy dośc długo - często aż się spieka - ale dzięki temu skórka zawsze jest miękka i odchodzi od reszty papryki.

    a ryż dodajemy curry.

    intrygująca jest przyprawa do grila, aha - i my robimy bez sosu pomidorowego - co by do gołąbków zbytnio tego nie upodabniać

    muszę mamie podusnąc czosnek - bez niego jest mdłe.

    no i kiedyś spróbuję twojego przepisu w oryginale
  • arcelina, 2015-10-05 07:54:15
    arcelina
    0
    Bardzo dobry przepis, robilam wielokrotnie, zawsze sie udaje i smakuje pysznie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta