Parówki w cieście

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-01-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Parówki w cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Parówki w cieście
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Parówki w cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Parówki w cieście

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w śmietanie , mleku z cukrem i solą , dodać do mąki +żółtka + olej wyrabiamy ciasto .

Po 10 minutach bez względu czy ciasto podrosło czy nie, robimy porcje rozwałkować, posmarować lekko spienionym białkiem, pokroić paski i zawinąć parówkę

Ułożyć dość luźno na blaszce i posmarować znów białkiem.

Piec do zarumienienia.

Podawać z keczupem :)

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-09 21:39:25
    28nana
    3
    takie cóś jak hot dogi... czy cóś

    moja Sita kochana ostatnio wymodziła takie cudo w cieście francuskim ( made by Tesco ) i powiem że paluchy lizać

    zrobiłyśmy wersję z kabanosikami i frankfuterkami ( bo obie do parówek podchodzimy z pewną taką nieśmiałością ) i powiem że cudnie komponuje się z granym piwem


    a propos drożdżowego ciasta to ja zazwyczaj robię najprostszą wersję: mąka, woda, oliwa, drożdże, szczypta soli - i też daje radę

    gwiazdki za :
    pomysł
    klarowną instrukcję obsługi
    zachęcające zdjęcia

  • gaga87, 2010-01-09 23:13:43
    gaga87
    2
    robiłam je kiedyś i smakują naprawdę super!

    Twoje zdjęcia bardzo smakowite są
  • ewelline, 2010-01-10 00:34:24
    ewelline
    2
    w moim mieście rodzinnym w jednej cukierni były takie parówki z kapusta pikantna w cieście półfrancuskim PYSZNOŚCI
  • vril, 2010-01-10 10:38:42
    vril
    Robilam te domowe "hot-dogi" ale nie w ciescie drozdzowym, teraz sprobuje takie. Zdjecia bardzo zachecajace
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-10 10:51:23
    kropka75
    3
    Ja robię takie w cieście francuskim, ale to wygląda bardzo apetycznie, więc spróbuję na pewno.

    Cienkie te placki mają być chyba, bo to wyrośnie? Nie trzeba ostawiać po zawinięciu do wyrośnięcia, jak pączki czy ciastka, od razu pieczemy? W ilu stopniach pieczesz?
  • Wenila, 2010-01-10 16:27:17
    Wenila
    1
    wygląda rewelacyjnie, ale parówki odpadają.
    Od kiedy widziałam na własne oczy to z czego sa zrobione to mnie odrzuciło. Jesliby to zamienić innym składnikiem to zdecydowanie tak. Może zastąpić je dosyć grubym kawałkiem sera żółtego lub kabanosem
  • zwariowanna, 2010-01-10 18:30:14
    zwariowanna
    0
    Ja piekę w 180 stopniach placki maja byc sredniej grubosci. Ciasto zostawiamy na 10 minut zeby troche podroslo i wstawiamy do piekarnika
  • karolcia198506, 2010-01-21 18:54:33
    karolcia198506
    3
    Pyszne są i szybko się je robi
    ja jeszcze dodaję do środka plasterek żółtego sera
  • Martilla, 2010-02-17 15:38:58
    Martilla
    3
    Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja do środka wkładam jeszcze ser żółty.
  • Sweetys, 2010-05-03 17:26:44
    Sweetys
    -2
    Pyszne, dobry pomysł na przekąskę.
    Ja robię je w formie naleśników.
    Smażę placki, smaruje ketchupem, kładę pół parówki i plasterek sera i zakręcam w kopertę. Całość podsmażam.
  • Eowina1818, 2010-11-13 11:49:13
    Eowina1818
    -1
    Przepis wydaje się być dość prosty i smaczny. dziś wypróbuję to naocznie a raczej smakowo :P

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem