Paszteciki z kapustą i grzybami

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paszteciki z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaną gotujemy z posiekanymi grzybami i przyprawami aż do miękkości. Można ugotować nie posiekane, wtedy należy farsz zmiksować lub zmielić w maszynce.

Gdy się ugotuje wyrzucamy liść i ziela, mielimy, dodajemy pieprz i 2 łyżki bułki tartej (lub otrąb), aby farsz się związał i nie uciekał z pasztecików.


Składniki na ciasto razem zagnieść, nie ma potrzeby zostawiać do wyrośnięcia, rozwałkować w miarę cienko.

Z rozwałkowanego placka wycinamy pasek mniej więcej szerokości 10 cm , na środku układamy farsz i zaciskamy brzegi ciasta tworząc rulonik. Z powstałego rulonika odcinamy ukośne paszteciki (technika jak kopytka).

Wskazówka- łatwiej jest "piłować " je nożem niż naciskać. Nie deformują się wtedy.

Pieczemy ok 20-30 minut w 180-200 stopni...

Pyszne solo, z czerwonym barszczem, na zimno i na ciepło. Hit każdej imprezy. Oczywiście farsz może być mięsny, z samej kapusty, czy z czego kto lubi. Neutralność mocno maślanego ciasta sprawia, że dobre są nawet na słodko z twarogiem.


Z pół kilograma mąki wychodzi ich cała miska jak na zdjęciu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-11 23:27:58
    Berlinianka
    Rozumiem, że to zajadałaś przed dietką?
    Rany... pożarłabym całą michę! ^^
    Komentarz
  • elianka, 2010-02-12 10:36:19
    elianka
    Na sylwestra jadłam .. ale moja koleżanka Protalka, która wtedy byłą na PW wyjadała sam środek
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-12 11:25:36
    Berlinianka
    Oooo czego to ja nie jadłam w sylwestra ^^ Wiedziałam, że 2 stycznia zaczynam CELIBAT JEDZENIOWY i się napychałam wszystkim co było, a dużo tego było
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-02-14 23:13:26
    aleksaa
    oho! wyglądają zachęcająco! dodaje do ulubionych!
    Komentarz
  • Antena 2010, 2010-04-12 12:18:01
    Antena 2010
    Idelane na królewską ucztę dla Dukanek Pycha
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-30 12:59:01
    ewelline
    ja lubię takie smakołyki z kapusta i grzybkami
    Komentarz
  • Jawa_82, 2011-09-18 18:05:41
    Jawa_82
    Też lubię potrawy z grzybów i z kapusty.
    Paszteciki wyglądają pięknie - dodałam przepis do ulubionych, na pewno kiedyś z niego skorzystam!
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-05 12:01:07
    Layla79
    paszteciki wyglądają obłędnie. można by takie trzasnąć na Wigilię! sama robiłam tylko paszteciki z ciastem francuskim, drożdże zawsze mnie jakoś przerażały, ale Twój przepis brzmi prosto. a drożdży nie miesza się z cukrem?
    Komentarz
  • brillantez, 2013-01-12 16:23:51
    brillantez
    Przepis jest tragiczny. Zrobilam ciasto wg. przepisu i to porazka. Jest twarde, nie chce się rozwalkowac. Nie jest podana ilość mleka. Zdecydowanie odradzam.
    Komentarz
  • brillantez, 2013-01-12 16:24:15
    brillantez
    Przepis jest tragiczny. Zrobilam ciasto wg. przepisu i to porazka. Jest twarde, nie chce się rozwalkowac. Nie jest podana ilość mleka. Zdecydowanie odradzam.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe