Sos sałatkowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-01-10
  • Sos sałatkowy

Składniki:

  • ocet ryżowy [0.5 łyżki]
  • sok z cytryny [0.5 łyżki]
  • skórka z cytryny [0.25 łyżeczki]
  • bazylia [1 łyżka]
  • oliwa z oliwek [6 łyżek]
  • musztarda [0.5 łyżeczki] (najlepsza będzie musztardaa Dijon)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Cytrynę opłukać i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Bazylię opłukać i posiekać.

Do miski kolejno dodawać ocet ryżowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, bazylię i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Składniki dokładnie wymieszać używając trzepaczki, następnie cały czas mieszając dodawać oliwę z oliwek. Na końcu sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwagi:
Sos powinien wyjść kremowy.
Oliwę z oliwek należy dodawać bardzo wolno, cały czas mieszając.
Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką