Świderki z piersi kurczaka

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-01-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świderki z piersi kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świderki z piersi kurczaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świderki z piersi kurczaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świderki z piersi kurczaka

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko, olej i przyprawy mieszamy , aby powstała marynata. Nie ma potrzeby solenia, bo przyprawa do kurczaka jest słona, ale jeśli ktoś lubi bardziej słone, można dodać to marynaty szczyptę soli.

Można też użyć do marynaty innych przypraw, to jest jeden z przepisów, gdzie chodzi o ideę wykonania, a nie dokładne proporcje.

Mięsko z kurczaka płuczemy, kroimy na paski , wrzucamy do marynaty i zostawiamy na kilka godzin (np. na noc).

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w międzyczasie odsączamy kurczaka z zalewy i nabijamy go spiralnie na patyczki od szaszłyków, w ten sposób, żeby kurczak zajmował pół patyczka, a reszta tworzyła "rączkę".

Układamy na blasze do pieczenia. Jeśli nie chcemy pobrudzić "rączek" można je oprzeć o brzeg blachy, w ten sposób, żeby kurczak dotykał dna, a "rączka" wisiała w powietrzy". Ważne jest tylko, żeby drewniane patyczki nie dotykały ścianek piekarnika (ryzyko spalenia).

Pieczemy ok 20 minut, aż mięsko się przyrumieni. Nie ma potrzeby obracania, chyba, ze ze względów estetycznych.

Świderki to całkiem ekonomiczne wykorzystanie piersi. Można jeść na ciepło i na zimno. Pyszne z sosem czosnkowym.


Wpisałam czas przygotowania 20 min, nie wliczyłam marynowania, bo samo zalanie marynatą trwa chwilkę.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-12 16:29:01
    Berlinianka
    0
    No i patrz, mamy danko na Protal. Zamiast oleju kochana parafinka i jedziemy ;D
    Na imprezy dobre, goście nigdy się nie połapią, że jedzą coś dietetycznego!
  • Berlinianka, 2010-02-12 16:30:22
    Berlinianka
    A co do patyczków, to można je kilka godzin wcześniej namoczyć w wodzie, wtedy masz gwarancję, że się nie spalą
    Komentarz
  • elianka, 2010-02-12 17:00:43
    elianka
    Patyczki się nawet nie rumienią. Chyba wybitnym wyczynem byłoby je spalić

    a ta łyżka oleju do marynaty na kilogram piersi kurczaka
    Komentarz
  • marcoedi, 2010-02-12 23:27:43
    marcoedi
    2
    Suuper pomysl, ja robilam `falbaneczki` na Protal - paseczki piersi obtoczone w przyprawach, nadziane na patyczki do szaszlykow i na robiona na grillu
    Potwierdzam - pyszotka rowniez na zimno
  • Berlinianka, 2010-02-13 00:18:17
    Berlinianka
    No tak tylko napisałam, może ktoś będzie chciał je na grillu robić, to mu się przyda )
    Komentarz
  • goodangel, 2010-05-08 17:28:36
    goodangel
    Bardzo fajny przepisik , ale ciekawie było by takiego kurczaczka z grila zjeść Pozdrawiam
    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-13 22:17:31
    Parvati
    2
    Dodaje 5, bo opis dokładny, fotki prawdziwe, a danie idealne na Dukana.
    Zrobiłam sobie na jutro do odgrzania przed podrożą, a już dziś po zrobieniu zjadłam kilka
    Bardzo smaczne i proste!
  • KajaSta, 2013-01-07 16:42:47
    KajaSta
    Nie możanm używac oleju na dukanie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem