Keks biszkoptowy

  • Keks biszkoptowy

Składniki:

  • mąka pszenna [25 dag]
  • jajka [5 szt.]
  • cukier puder [25 dag]
  • wanilia [1 szczypta]
  • ocet [1 łyżka] (6%)
  • masło [2 dag] (do smarowania formy)
  • bakalie [40 dag] (w sumie w skład wchodzą:)
  • cykata smażona z dyni [10 dag]
  • orzechy [10 dag]
  • skórka z pomarańczy [5 dag]
  • figi [5 dag]
  • skórka z cytryny [1 szczypta]
  • rodzynki [5 dag]
  • suszone owoce [5 dag] (morele lub brzoskwinie)

Przygotowanie:

Przygotować formę keksową (długa, wąska, prostokątna), posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą. Morele, brzoskwinie, figi opłukać, pokrajać w paski, rodzynki przebrać, opłukać, orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokrajać w paski lub drobną kostkę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, pod koniec wlewać stopniowo ocet. Ubić pianę z białek na sztywno, wyłożyć na masę z żółtka, dodać, bakalie obtoczone w mące, wanilię, przesianą mąkę. Lekko wymieszać (aby nie było grudek z mąki) i wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 50 minut (termoobieg 160stopni)
Po upieczeniu wyjąć z formy, kroić kiedy zastygnie.
Ja jeszcze polewam czekoladą i obsypuję wiórkami kokosowymi.
(rada dla początkujących: Jeśli chcesz ubić pianę z białek na sztywno nie dopuść by przy oddzielaniu jajka żółtko nie dostało się do białka.
Bakalie zawsze obtaczaj w mące i wykładaj na pianę z białek).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kapustą pekińską

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką