Keks biszkoptowy

  • Keks biszkoptowy

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować formę keksową (długa, wąska, prostokątna), posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą. Morele, brzoskwinie, figi opłukać, pokrajać w paski, rodzynki przebrać, opłukać, orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokrajać w paski lub drobną kostkę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, pod koniec wlewać stopniowo ocet. Ubić pianę z białek na sztywno, wyłożyć na masę z żółtka, dodać, bakalie obtoczone w mące, wanilię, przesianą mąkę. Lekko wymieszać (aby nie było grudek z mąki) i wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku około 50 minut (termoobieg 160stopni)
Po upieczeniu wyjąć z formy, kroić kiedy zastygnie.
Ja jeszcze polewam czekoladą i obsypuję wiórkami kokosowymi.
(rada dla początkujących: Jeśli chcesz ubić pianę z białek na sztywno nie dopuść by przy oddzielaniu jajka żółtko nie dostało się do białka.
Bakalie zawsze obtaczaj w mące i wykładaj na pianę z białek).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem