Piernik Beatki

  • Piernik Beatki

Składniki:

Przygotowanie:

Karmel:
5dkg cukru wsypujemy na patelnię i topimy na średnim ogniu nie dopuszczając do przypalenia, kiedy jest gotowy wkładamy dwie łyżki masła, po rozprowadzeniu zalewamy wrzątkiem (uwaga pryska!) mieszamy do całkowitego połączenia składników, odstawiamy do ostygnięcia.
Źółtka ubijamy na masę z połową cukru. Na przemian dodajemy do gotowej masy przyprawę korzenną, śmietanę, sodę wymieszaną z mąką, karmel.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, wylewamy na masę piernikową. Dodajemy bakalie obtoczone w mące i delikatnie mieszamy.
Gdy składniki są połączone wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do zimnego piekarnika
Pieczemy do pierwszego pęknięcia w temperaturze 220 stopni, kiedy pojawi się pierwsze pęknięcie na pierniku zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. (Jeśli pieczemy z termoobiegiem zaczynamy od 200stopni i obniżamy do 160 stopni). Czas pieczenia około 50 min. Lepiej jednak sprawdzić bambusowym patyczkiem.
Po upieczeniu polać czekoladą. Na Święta oblewam go białą czekoladą i posypuję tłuczonymi orzechami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe