Pizza

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-01-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis jest na 3 placki o średnicy ok. 35 cm. 

CIASTO

Składniki: 
· 120 dag mąki (8,5 szkl)
· 6 dag drożdży
· 3 szkl wody
· Spora szczypta soli
· 1/2 szkl oliwy z oliwek (10-11 łyżek) (chociaż uważam że zwykły olej nie psuje bardzo smaku)

Wykonanie:
1. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mąki i pół szkl. wody (ew. łyżeczkę cukry - ale nie polecam), zostawić do podrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do dużej miski (raczej niskiego dużego rondla), wlać wyrośnięte drożdże, dodać sól i mieszać dodając wodę. Gdy składniki się połączą wlać oliwę i wymieszać aby została wsiąknięta.
3. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać ok 10 minut. Ciasto musi być gładkie i odchodzić od rąk.
4. Gdy będzie gotowe włożyć z powrotem do miski i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów aby podwoiło swoją objętość. Dobrze jest nakryć ściereczką.
5. Gdy wyrośnie podzielić na 3 części i zrobić z każdej cienki placek o grubości ok 0,5 cm.

SOS

Składniki:
· pół szkl. keczupu (przecieru pomidorowego)
· 3 łyżki majonezu (słodka śmietanka)
· 3 łyżki soku z cytryny
· jeżeli daliśmy przecier to 3 łyżeczki cukru
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 łyżki ziół, pieprz
· 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Wykonanie polega na wymieszaniu wszystkich składników. Dobrze jest sos zrobić chwile przed pizzą, aby możne było go włożyć na pół godzinki do lodówki, wówczas wzmaga się jego smak.

Dodatki na pizze:
· 1 kg pieczarek – ok. 0,8 kg pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć, resztę pokroić w cienkie plasterki
· 0,5 kg sera (np. gouda) – zetrzeć na grubych oczkach
· 2 średnie cebule- pokroić w cienki talarki
· 9 sporych plastrów szynki – pokroić w grubą kostkę
· 9 plastrów boczku (dobra jest również pachwina) – jw.

WYKONANIE CAŁOŚCI:

Placek ciasta posmarować cienką warstwą sosu omijając środek i ok. 5-7 cm brzegu. W brzeg zawijamy kawałki sera. Placek gęsto nakłuwamy widelcem lecz środek mniej niż resztę. Kładziemy pokrojoną w cienki talarki cebulę i przysmażonymi pieczarkami. Przysypujemy serem. Kładziemy szynkę i surowe pieczarki i zasypujemy dokładnie serem, na ser układamy boczek. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 250-300 st) i czekamy aż spod i brzegi pizzy się zarumienią, czyli ok. 20-25 minut.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Komentarze

  • Kamuuusia, 2010-05-03 13:31:02
    Kamuuusia
    3
    Doskonała...
    Wypróbowałam ją dziś .... Wyszła wyśmienita... Dodałam więcej przypraw i bazylii , sera i dodałam pierś z kurczaka. Nie dodałam pieczarek oraz boczku, moim zdaniem lepiej smakuje z piersią z kurczaka poszatkowaną.Polecam ten przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem