Kruche

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-01-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko na stolnicę. miękką margarynę położyć na przesianej mące i posiekać ostrym nożem na niewielkie kawałki.

Do mąki z margaryną dodać żółtka, śmietanę, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na pół godziny do lodówki.

Jabłka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, cienko obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, a nastepnie pokroić miąższ na cienkie cząstki.

Schłodzone kruche ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię spożywczą. Ciasto ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na duży placek grubości ok. 2mm

Szklanką lub kieliszkiem wykroić w rozwałkowanym cieście krążki średnicy ok 9cm. Na połowie każdego krążka ułożyć po 2 cząstki jabłka. Owoce na cieście oprószyć cukrem pudrem.

Owoce przykryć wolną częścią ciasta. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem i piec na złoty kolor (190st.). Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kropka75, 2010-01-11 09:25:53
    kropka75
    3
    Ale śliczne. Kolejne słodkości dodane do listy i do zrobienia. Mniam.
    Bardzo apetyczne foteczki. Ja lubię kruche w każdej postaci, więc i to będzie mi smakowało. A jak z owocami to już w ogóle.
  • alkamor, 2010-01-11 12:39:04
    alkamor
    1
    wyglądają cudownie!!musze spróbować
  • shiral, 2010-01-11 17:21:18
    shiral
    2
    Pyszna słodka przekąska. Kocham jabłuszka w cieście mrrr niezapomniany smak. Jednak do takich przekąsek preferuje Renety, ich lekko kwaskowaty smak zmieszany z cynamonem daje pełną rozkosz podniebieniu.

    Jedynie co to wole piec na blaszce wysmarowanej margaryna, nie lobię papierków
  • monix0, 2010-01-16 22:51:00
    monix0
    2
    są pyszne, sprawdzałam
  • gaga87, 2010-02-16 00:54:41
    gaga87
    1
    jeśli smakują tak jak wyglądają, to zasługują na najwyższą ocenę
  • Sandra89, 2010-02-17 10:18:41
    Sandra89
    2
    Wyglądają przepysznie
  • Martilla, 2010-02-17 16:15:02
    Martilla
    2
    Bardzo smakowicie wyglądają.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe