Gulasz węgierski

autor: , kategoria: z wołowiny, kuchnia węgierska , dodano: 2009-10-29
  • Gulasz węgierski

Składniki:

  • wołowina [75 dag] (lub cielęcina)
  • cebula [1 szt.] (duża)
  • olej [2 łyżki]
  • papryka [0.5 szt.]
  • czosnek [1 ] (ząbek)
  • przecier pomidorowy [1 łyżka]
  • ziemniaki [8 szt.] (średniej wielkości)
  • papryka [1 łyżka] (mielona słodka)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • kostka rosołowa [1 szt.]

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę o boku 3-4 cm. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso i smażyć, aż nabierze złotawego koloru. Posypać mieloną papryką. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wlać do mięsa i dusić ok. 30 min. Mięso powinno zmięknąć. Ziemniaki obrać i pokroić w półplasterki, dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami oraz pokrojoną w paseczki papryką. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki będą miękkie, danie jest gotowe.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna

Komentarze

  • kassiek90, 2010-03-29 21:59:45
    kassiek90
    1
    Gulasz wygląda smakowicie Chyba się skuszę i zrobię

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem