Gofry

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2010-01-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gofry
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gofry
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gofry

Składniki:

Przygotowanie:

Maslo roztopic i odstawic do przestudzenia, make przesiac z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzec z cukrem, potem stopniowo dodawac make (wymieszana z proszkiem do pieczenia), roztopiony tluszcz, smietane i mleko. Gotowe ciasto ma miec konsystencje gestej smietany.

Rozgrzac gofrownice i piec gofry na zloto-brazowy kolor. Podawac zarowno cieple jak i zimne, solo lub z dodatkami (bita smietana, owoce, dzemy, sosy deserowe, itp.). Ja najbardziej lubie z powidlem sliwkowym:) Z podanych proporcji wyjdzie ok. 16 gofrow. Dzieki dodatkowi smietany beda chrupkie z wierzchu i delikatne, miesiste w srodku.

Gotowe. Smacznego:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • paulina150528, 2010-01-11 16:17:23
    paulina150528
    Szukałam przepisu idealnego na gofry Jako, że to moje początki z goframi nie znalazłam jeszcze takowego. Dwie ostatnie próby z innymi przepisami skończyły się „sflaczałymi” goframi Dzisiaj sprawdzę ten przepis i wydam werdykt


    Powiedz mi tylko czy masło musi być zupełnie zimne czy może być letnie?
    Komentarz
  • vril, 2010-01-11 16:29:46
    vril
    Maslo moze byc letnie, a nawe lekko cieple jak nam sie spieszy, po prostu nie moze byc gorace, bo w masie sa jajka i ciasto by sie "scielo". Czekam na werdykt - moje wychodza jak deseczki Pamietam, ze kiedys tez mialam problem z wiotkimi goframi, ktorych sie nie dalo utrzymac w rece. Pamietaj by studzic gofry ukladajac je w "daszek" (zapomnialam o tym napisac) zeby nie nabraly wilgoci odparowujac lezac plasko na talerzu, wtedy rzeczywiscie robia sie miekkie.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-11 16:45:06
    paulina150528
    Będą dziś na podwieczorek dla moich łasuchów To oni będą oceniać bardziej niż ja. Pierwszy raz słyszę o tym „daszku” ale warto wiedzieć, wypróbuje.
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-01-11 18:25:59
    paulina150528
    4
    Ocena powinna mówić sama za siebie Faktycznie wyszły bardzo chrupiące a zarazem delikatne. Chyba znalazłam ideał wśród przepisów na gofry i przy nim zostanę. Dodałam od siebie odrobinę cukru waniliowego do ciasta.
    Oczywiście wszystkie zniknęły w mgnienia oku. Polecam jak najbardziej
  • vril, 2010-01-11 20:04:24
    vril
    Ciesze sie, ze przepis sie sprawdzil
    Komentarz
  • aaniutek, 2010-01-12 08:05:55
    aaniutek
    1
    vril, jesteś boska. Jakiś czas temu dostałam takie magiczne urządzenie, 3 w 1, grill, toster i gofrownicę. Wreszcie mogłam wypróbować gofrownicę. Mniam.
  • vril, 2010-01-18 20:47:47
    vril
    Aha, zapomnialam o jednym tricku. Jesli zostanie wam pare sztuk na nastepny dzien to podgrzejcie je w tosterze na malym "ogniu" - beda znow cieple i chrupiace
    Komentarz
  • earring, 2010-01-20 20:36:03
    earring
    2
    Mmmm! Pycha! Dużo lepsze niż te kupowane latem w Gdańsku!
  • 28nana, 2010-01-25 11:17:49
    28nana
    patrzę na zdjęcie i patrzę i myślę... po jaką cholerę tam szparagi - później - sierota - wpadłam że to podkładka

    gwiazdki za:

    - wodzenie na pokuszenie
    - zazdrość - bo nie posiadam gofrownicy ( choć lepiej dla mnie że nie mam )
    - apetycznie kuszące zdjęcie
    - i oczywiście przejrzystą instrukcję obsługi

    Komentarz
  • behemotkot, 2010-01-28 11:23:54
    behemotkot
    oj aż mi ślinka cieknie...przypomina mi sie lato w Międzyzdrojach

    muszę sobie kupić w końcu gofrownice, bo jak widzę że takie cudeńka pyszne robisz w domu...to chce się samemu spróbować

    +za dodanie zdjęć wykonania...
    +za naprawdę łatwy przepis
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-01-28 23:32:32
    aleksaa
    to jest to! strzał w 10 z tym przepisem!!! ląduje w ulubionych
    Komentarz
  • wredek, 2010-02-05 17:22:34
    wredek
    1
    Sprawdziłam przepis. Gofry rewelacyjne.
  • Berlinianka, 2010-02-23 01:13:46
    Berlinianka
    -1
    Już nie pamiętam jak robiłam gofry, bo dawno temu to było, ale różniło się to od tego przepisu tym, że chyba dawałam 1-2 jajka i zamiast masła prawie całą szkl. oleju.Mleka i mąki dawałam tyle, by wyszła dobra konsystencja.
    Też były pyszne i chrupiące

    A do tego na gofry poderwałam TZ, to było 6 lat temu, ranyyy...
    Głupie gofry a ile wspomnień
  • Soso, 2010-03-02 09:09:05
    Soso
    0
    Vril gofry są pysznościowe
    Smakują dokładnie tak jak gofry smakować powinny )))
    My zjedlismy je z bitą śmietaną i owocami w żelu, ja czasem jem z żurawiną moja ulubiona kombinacja )
  • vril, 2010-03-02 10:52:56
    vril
    Dzieki serdeczne za wszystkie komentarze Smietana robi cala robote, to dzieki niej gofry wychodza wlasnie takie jak powinny

    P.S. Soso - owoce w zelu, alez to brzmi XXI wiek pelna geba
    Komentarz
  • Soso, 2010-03-02 13:37:02
    Soso
    Vril to tylko brzmi kosmicznie, w rzeczywistości można zrobić nawet w domu (frużelina):
    http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/przetwory/przepis/wisnie-w-zelu,22212

    Komentarz
  • CzerwoneUsta, 2010-04-18 10:39:49
    CzerwoneUsta
    Mniam, mniam, mniam!
    Komentarz
  • mtynai, 2010-04-30 18:43:53
    mtynai
    zostaję sama w domu na weekend i postanowiłam się pożywić sądzę, że gofry będą pycha. Jak przetestuję to oczywiście przepis ocenię
    Komentarz
  • mtynai, 2010-05-05 19:20:48
    mtynai
    2
    idealny przepis ! dzisiaj w końcu zrobiłam poznikały szybko, wyszło mi około 12 sztuk rodzice pochłonęli znaczną część ! z dżemem Tenczynka mniami ! polecam ! i tak jak autorka pisze, żeby goferki były chrupkie trzeba je studzić na kratkach bo szybko będą się flaczki robiły. POLECAM 100%, idealny przepis! (ja zmieniłam troszkę proporcje, dałam 1,5szkl mleka i 0,5szkl maślanki)

  • Asienka187, 2010-05-14 17:16:14
    Asienka187
    1
    Właśnie zajadam te gofry Są pyszne, jednak mi nie wyszły "jak deseczki" może za mało mąki dałam. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu
  • skarbiatko, 2011-02-05 00:26:11
    skarbiatko
    2
    Gofry z Twojego przepisu były pierwszymi jakie zrobiłam. I przy tym zostaję bo smakują super. Chrupiące z wierzchu i mięsiste w środku. Nie wiem czy powiedzenie "takie jak kupne" może być komplementem ponieważ zwykle lepsze jest to co domowe. W każdym razie przepis rewelacyjny. Polecam wszystkim. Za drugim razem dodałam olej zamiast masła i też super
  • agabil1, 2011-02-05 15:45:31
    agabil1
    cieszę się że trafiłam na Twój przepis Vril do tej pory nie udało mi się znaleźć idealnego sposobu na pyszne gofry, zniechęcona licznymi niepowodzeniami odłożyłam gofrownice głęboko do szuflady. Gdy wypróbuję dam znać i oczywiście nie omieszkam ocenić
    Komentarz
  • vril, 2011-02-05 22:32:05
    vril
    Dziekuje i czekam na relacje
    Komentarz
  • agabil1, 2011-02-15 17:34:57
    agabil1
    1
    no i zrobiłam wzięłam składniki i gofrownicę do mojej siostry przy okazji wizyty u niej. Ciasta wyszło mnóstwo. Na początku miałam problemy z odpowiednią ilością wlewanego ciasta do formy i z czasem. Ale tak od 4 partii zaczęły wychodzić pyszne-puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Tymi goframi zajadało się 7 osób i każdemu smakowały.
  • wiewiorkaa, 2011-03-18 15:48:00
    wiewiorkaa
    0
    Zdezydowanie najlepsze gofry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Super przepis
  • vril, 2011-03-18 21:38:41
    vril
    Dziekuje Klucz to smietana
    Komentarz
  • Susanna, 2011-04-11 09:17:46
    Susanna
    Vril właśnie szukam gofrownicy na allegro bo od dawna marzą mi się domowe gofry. Twój przepis brzmi zachęcająco Jak tylko kupię to urządzenie to wypróbuję. A słuchaj ile tego ciasta wlać na płytki gofrownicy? Weź wytłumacz jak krwie przy rowie...
    Gofry z frużeliną uwielbiam! Zawsze kupuję w puszce ale widzę, że Soso podała przepis na frużelinę domowej roboty! Jak tylko będą truskawki aaaah nie mogę się doczekać!
    Komentarz
  • vril, 2011-04-11 18:29:35
    vril
    Ciasta tyle zeby dokladnie przykrylo kratki, czyli ma byc jednolita warstwa ciasta na wierzchu ale zeby sie nie wylewala bokami. zaraz po zamknieciu gofrownicy ciasto rosnie i jak wlejesz za duzo to ucieknie bokami i zabrudzi wszystko dookola (polecam podlozyc pod gofrownice podkladke albo chociaz gazete. Jesli natomaist wleje sie za malo ciasta i beda sie przebijac wypustki kratki, to ta wierzchnia strona bedzie niedopieczona. Nic sie nie martw, po pierwszym zalaniu i wyjeciu gofrow juz bedziesz widziec o co biega
    Zycze owocnych lowow na all.
    Komentarz
  • Susanna, 2011-04-17 18:31:09
    Susanna
    Dziękuję za szczegółowe instrukcje Wszystko już rozumiem
    Komentarz
  • Susanna, 2011-05-16 09:45:33
    Susanna
    1
    Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką gofrownicy a wiec od razu wypróbowałam przepis na gofry Zastosowałam się też do wszelkich rad dot. pieczenia gofrów i wyszły pyszne!! Akurat na weekend była u nas teściowa więc całą rodziną objadaliśmy się goframi
    Ciasta wychodzi dużo, każdy najadł się do syta. Goferki faktycznie w środku są mięsiste a na zewnątrz chrupiące. Wszystkim smakowały!! Udany przepis. pewnie wypróbuję tez inne ze "smacznego" ale ten oceniam na 5, nie mam zastrzeżeń
  • vril, 2011-05-16 21:43:58
    vril
    Swietnie, bardzo sie ciesze, ze chrzest wypadl pomyslnie
    Komentarz
  • celofyz, 2011-06-04 14:35:28
    celofyz
    -1
    Świetny przepis - faktycznie śmietana jest kluczem do sukcesu! Nawet na mojej nie najlepszej gofrownicy wszystko wyszło jak powinno!
    Mam tylko małą czepialską uwagę... Nie ma czegoś takiego jak powidła w rodzaju męskim (są tylko "powidła", "powideł", "powidłami"...)
  • vril, 2011-06-06 12:10:09
    vril
    Nie rodzaj meski, a nijaki - to powidlo - forma jak najbardziej poprawna
    Ciesze sie, ze przepis przypadl go gustu
    Komentarz
  • sputniczek79, 2011-06-29 12:23:25
    sputniczek79
    Przepis brzmi smakowicie, napewno go zrobię - tylko mam pytanko: ile to jest 60dag mąki w stosunku do szklanki. Nie mam miarki która mi odmierzy dag i muszę się posiłkować szklanką)
    Komentarz
  • vril, 2011-07-01 12:17:29
    vril
    Wg kalkulatora miar kuchennych 3 i pół szklanki
    Komentarz
  • sputniczek79, 2011-07-03 18:20:06
    sputniczek79
    1
    Właśnie konsumujemy. Wszystkim bardzo smakuje. Dałam 3 szklanki mąki i też jest ok. Nawet w gofrownicy za 40 zł wyszły takie jak trzeba: wilgotne w środku a chrupiące z zewnątrz!
    ;-)))
  • hejYou, 2011-07-06 15:28:15
    hejYou
    Pare dni już chodzą za mną gofry Dzisiaj sprawdzę przepis i dam znać jak wyszły )
    Komentarz
  • Veilla, 2011-07-08 12:32:19
    Veilla
    Te gofry wyglądają jak z budki! Pamiętam jak byłam malutka to zawsze rodzice mi je kupywali.
    Komentarz
  • anucha23, 2011-07-14 11:44:55
    anucha23
    i ja się skuszę na ich zrobienie ( po takiej ilosci pozytywnych komentarzy) nalezy tez jednak pamietac by wychodzily dobre gofry musi byc dobra gofrownica o duzej mocy bodajże 1000w ?

    pozdr
    Komentarz
  • doctissima, 2011-08-04 22:06:16
    doctissima
    1
    To pierwsze gofry, które wyszły jak trzeba i zgodnie z zapowiedzią Autorki! Dzięki!!!!!
  • kamyla94, 2011-09-12 21:03:27
    kamyla94
    1
    Pierwszy raz robiłam gofry i wyszły wyśmienite.
  • rita 1, 2011-09-24 09:50:56
    rita 1
    1
    Super! gofry chrupiące i delikatne, jak w opisie. Wyszło ich dość dużo. Ja dodałam jeszcze cukier waniliowy. Gofry zrobiłam z zbitą śmietaną z brzoskwinią z puszki. Były pyszne. Polecam. Nie zdążyłam niestety zrobić zdjęcia bo zniknęły w mgnieniu oka
  • rzezuszka, 2012-03-24 18:54:27
    rzezuszka
    1
    Leci kolejna piąteczka. Przepis jest łatwy a gofry przepyszne!
  • aaabbbcccdddeeefffggg, 2012-04-19 17:37:36
    aaabbbcccdddeeefffggg
    Mam pytanie jaką śmietanę dodajesz do gofrów- słodką czy kwaśną (rzadką w kartoniku, czy gęstą w plastikowym pojemniczku)...?
    Komentarz
  • vril, 2012-04-23 15:57:31
    vril
    12-18%, z pojemniczka, średnio-gęsta, że się tak wyrażę Na pewno nie kremówka. Daj znać jak wyszły
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem